• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

MHP'li Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çorum’un ekonomik ve genel sorunlarına ilişkin TBMM’ye bir önerge verdi



SAMSUNLU VEKİL, 
ÇORUM’UN

SORUNLARINI
MECLİSE TAŞIDI



SAHİ, ÇORUM'UN
VEKİLLERİ NE İŞ YAPIYOR?

23 Ocak 2018

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Çorum’un ekonomik ve genel sorunlarına ilişkin genel tespitlerde bulunarak, TBMM’ye önerge verdi.

Önergenin önümüzdeki haftalarda TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.




Bu arada Çorum’un 4 milletvekili dururken, Çorum’un sorunlarının MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta tarafından dile getirilmesi ise Çorum kamuoyunda şaşkınlığa neden oldu.

Usta, önergede Çorum’un gelişmesinin komşu iller Samsun ve Amasya için de önemli olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz haftalarda Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret eden MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu’nda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na KOBİ tanımındaki ciro kriterinin revize edilmesine ilişkin önerisini iletmişti.

 

MECLİSE ARAŞTIRMA
ÖNERGESİ SUNDU

‘İlk kez 2005 yılında konulan ve 25 milyon TL olan, daha sonra da en son 2012’de 40 milyon TL’ye çıkartılan ciro kriterinin ivedilikle 60-65 milyon TL’ye yükseltilmesinin bilhassa ekonominin sıkıştığı şu ortamda çok faydalı olacağını düşünüyorum’ diyen Usta, yapmış olduğu Çorum ziyareti sonrası, Çorum ekonomisine ilişkin Meclis Araştırma Önergesi de vermeyi ihmal etmedi.

ÇORUM ORTALAMANIN ALTINDA KALDI

Usta verdiği önergede Çorum’un ekonomik göstergelerini Türkiye ortalamasıyla mukayese ederek, “2002 yılında nüfusu 564 bin olan ve geçen 14 yılda nüfusu en çok düşen dördüncü ilimiz olan Çorum’un 2016 yılı nüfusu 528 bin kişidir.

2014 yılında Türkiye’de kişi başına GSYH 26.489TL iken Çorum’da kişi başına GSYH bu seviyenin %35,5 altında 17.084 TL olarak gerçekleşmiştir.

2016 yılında kişi başına kurumlar vergisi matrahı, Türkiye’de 3.233 TL iken Çorum’da bu seviyenin %85,8 altında 460 TL, gelir vergisi matrahı, Türkiye’de 809 TL iken Çorum’da bu seviyenin %56,6 altında 351 TL, ihracat, Türkiye’de 1.786 $ iken Çorum’da bu seviyenin %78,7 altında 381 $, mevduat, Türkiye’de 17.389 TL iken Çorum’da bu seviyenin %63,6 altında 6.335 TL, kredi, Türkiye’de 20.327 TL iken Çorum’da bu seviyenin %47,8 altında 10.618 TL olarak gerçekleşmiştir.

2016 yılında, Türkiye’de her 1.000 kişiden 173 kişi 4a kapsamında sigortalı çalışırken, Çorum’da sadece 108 kişi çalışmaktadır.

Türkiye’de 4a kapsamında sigortalı çalışanların ortalama günlük kazançları 83,73 TL iken, Çorum’da 71,40 TL’dir. Bu rakamlar, Çorum ilinin ekonomik anlamda ortalamanın ciddi bir şekilde altında kaldığını açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

ÇORUM İŞ ALEMİNİN
SORUN VE TALEPLERİ

Usta, Çorum OSB’deki iş çevrelerinin bir takım sorunları ve taleplerini şöyle sıraladı:

  • Havaalanı ve demiryolu ihtiyacının gündemde olmasına rağmen henüz bir ilerleme olmaması,
  • Merzifon Havalimanının uçuş saatlerinin uygun olmaması ve yeterince sık olmaması,
  • Çorum-Merzifon Havalimanı yolunun uzunluğu, daha kestirme yeni yol talebi,
  • Ankara-Çorum-Samsun hızlı tren projesinin hızlandırılması, yük ve yolcu taşınmasının önünün açılması,
  • Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının dört senedir KOBİ’lerin yararlanacağı destek programlarına çıkmaması sebebiyle 2014 yılından beri KOBİ’lerin destek alamaması,
  • KOBİ tanımındaki ciro kriterinin enflasyon oranında güncellenmemesi nedeniyle KOBİ ölçeğinden çıkılması,
  • Yeşil pasaport ihracat kriterinin yüksekliği,
  • Döviz kurlarındaki aşırı oynaklığın, fiyat oluşumunda belirsizliği arttırması ve sipariş alınmasında yaşanan sorunlar,
  • İhracat KDV iadelerinin hızlandırılması,
  • Çalışma hayatında karşılaşılan sorunlar, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve işveren prim desteklerinin arttırılması,
  • Sanayici için zorunlu olan yeni kurallara uyumda, aşamalı bir geçiş için sanayicilere zaman tanınması.
  •  


ÇORUM’UN KALKINMASI
BÖLGEDE SİNERJİ YARATIR

“Bu sorun ve taleplerin büyük çoğunluğu sadece Çorum’da değil, genel anlamda bütün sanayicilerde gözlenmektedir” diyen Usta, “Çorum’un sanayisinin özellikle makine ve gıda alanlarında bir üretim ve ihracat potansiyeli mevcut olup, alınacak tedbirlerle bu potansiyelin daha etkin kullanılması gerekmektedir.

Çorum’da kişi başına ihracatın Türkiye ortalamasının çok altında olmasına rağmen, hızlı bir gelişme göstermesi bu potansiyeli işaret etmektedir.
Çorum ilinin kalkınması, bölgede bir sinerji oluşturarak, Amasya, Samsun gibi illerin de gelişmesini olumlu etkileyecektir” görüşünü dile getirdi.



1449 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP