• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Çorum'da 1890 yılında inşa edilen tarihi Polis Karakolu binasında başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

 ÇORUM ÇOK GÜZEL BİR
ESER DAHA KAZANACAK

20 Temmuz 2018

1890 yılında inşa edilen tarihi Polis Karakolu binasında Çorum Belediyesi tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Çorum'a özgü mimarinin en güzel örneklerinden biri olan, Eski Karakol Binası, çevre düzenlemesi ve bahçe alanlarının da yapılmasıyla birlikte tarihi eserlerden biri daha ihya edilmiş olacak. 

AİLE EĞİTİM MERKEZİ 
OLARAK HİZMET VERECEK
Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül, Veli Paşa Konağı yanında bulunan Eski Karakol Binası’nda devam restorasyon çalışmalarını inceledi.

Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Ahmet Yabacı, Turhan Candan ve bazı Belediye Meclis üyelerinin de eşlik ettiği incelemede, Başkan Gül çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Bina hakkında bilgiler veren Gül, İmam Hatip Okullarının ilk açıldığı dönemlerde, 1950’li yıllarda İmam Hatip Okulu olarak da kullanılan tarihi Karakol Binası restorasyonunun hemen hemen tamamladığını söyledi.

Kale Mahallesi sınırları içerisinde, Şeyheyüp sokakta bulunan Karakol binasının mülkiyetinin Belediyeye ait olduğunu kaydeden Gül, “Binamızın yapılış tarihi, 1890’lar.  Çorum Sivil Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Eski Karakol Binamız Velipaşa Konağımızın yanında yer alıyor. İmam Hatip Okullarının ilk açıldığı dönemlerde, 1950’li yıllarda İmam Hatip Okulu olarak da kullanılan tarihi Karakol Binamızın restorasyonunu hemen hemen tamamladık.

Karakol Binamız iki katlı bir bina. Bina 150 metre karelik bir alana oturuyor. Toplamda 300 metrekarelik bir kapalı alana sahip. Her iki katımızda da sofa etrafında 4 oda bulunuyor. Hem sokak tarafından hem de bahçe kısmından konağa giriş yapılıyor.  Karakol Binamızın, Velipaşa Konağı Kadın Kültür ve Sanat Merkezimizle bir arada bulunması bu iki yapıyı daha belirgin hale getiriyor. Parselin içerisinde Güney doğu köşesine Ahşapdan 162m² tanıtım ofisi inşa edeceğiz.

Burada yaptığımız restorasyon çalışmasının maliyeti iş artışları ile birlikte 1 milyon 600 bin TL.

İnşallah çevre düzenlemesi, bahçe alanlarında yapacağımız çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Şehrimizdeki tarihi eserlerden birini daha ihya etmiş ve Çorum’a kazandırmış olacağız.

 


'TARİHİ VE KÜLTÜREL
ESERLER İNSANLIĞIN 
ORTAK HAZİNELERİDİR'

Bu tür eserler hem ülkelerin, hem şehirlerin ortak hazinesidir. Aynı zamanda insanlığın da ortak hazineleridir.

İnsanlığa mal olmuş tarihi yapılara, tarihi eserlere sahip olan ülkeler, şehirler diğerlerinden çok daha önde oluyor. Ülkemizde de böyle çok fazla tarihi eser var. Şehirlerimizin hepsinde de, ilçelerimizin hemen hepsinde bulunduğu yerin kültürel kimliğini, oradaki yaşamın ruhunu yansıtan eserler var. Çorum’da da böyle eserler var.

 


ÇORUM’UN TARİHİ OLDUKÇA ESKİ

Binlerce yıllık bir tarihi mirasa sahip olmamıza rağmen şehir merkezimizde sınırlı sayıda eserimiz var.

İlçelerimizde, beldelerimizdeki bulunan tarihi alanlar var ancak, şehir merkezimizde çok sayıda eserimiz yok. 

 

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE
AZ SAYIDA ESER KALMIŞ

Bu kalan eserlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması çok çok önemli. Kalan eserleri korumak zorundayız. Biz tarihimize, tarihi eserlerimize; kültürümüze, geçmişten kalan mirasa ve ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıkan bir belediyeyiz. Bu amaçla şehrimizde bulunan eserlerin ayağa kaldırılması adına, tarihi eserlerin ihyası adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Mesela şu an hal-i hazırda Türkiye’de alanında çok az sayıda bulunan ve önemli eserlerden biri olan Velipaşa Hanı’nda kapsamlı bir restorasyon çalışmamız var.

Buradaki çalışmamız tamamlandığında Çorum çok güzel bir eser kazanmış olacak.

Hem Veli Paşa Hanı’nı hak ettiği değeri yeniden kazandırıyoruz, hem de bu eseri şehrimizin de faydalanabileceği bir duruma getiriyoruz. Tarihi binalar dün ile yarın arasında köprü vazifesi gören binalar. Taşıdığı değer itibariyle önemli bir eser ve sahip çıkmamız gerekiyor. Vatandaş olarak bu eserlerin yaşatılmasını sorumluluk görüyoruz.’ 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP