• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Gönül Çemberi Engelli Ve Ailesini Destekleme Derneği Başkanı Erol Celep, Otizm Farkındalık Günü'nde sorunlara dikkat çekti

‘OTİZMLİ BİREYLERİN
TOPLUMSAL 
SORUNLARI KONUŞULMALI’


 

2 Nisan 2019

Gönül Çemberi Engelli Ve Ailesini Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celep, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün kutlanan değil otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diledi.

Erol Celep, Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 ‘2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmiştir.

2 Nisan’da başlayan ‘Otizm Farkındalık Ayı’ çerçevesinden dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın  artılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflendirilmiştir.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB); çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar içinde yer alan, belirtileri yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

Tüm sosyoekonomik düzeylerde ve tüm dünyada görülebilir. Toplumda  otistik bozukluğun 3,3- 1610.000 oranında olduğu bildirilmektedir. Ancak, yaygın gelişimsel bozukluk ve tüm otistik bozukluk yelpazesi ele alınacak olursa 2110.000 kadar görüldüğü belirtilmektedir.

Otistik bozukluğa erkekkız oranı 31 ya da 51 olarak bildirilmektedir. Ancak kızlar erkeklere göre daha ciddi etkilenme eğilimindedirler.

Nedeni halen tam olarak bilinmemekle beraber zeka geriliğin eşitlik  edebilmesi, epileptik bozuklukların ve eletroensefalografi (EEG) anormalliklerinin sıklığının yüksek olması, diğer tıbbi durumlar ile birlikte görülmesi , otizmin biyolojik bir bozukluk olduğunu düşündürmektedir. Genetik etmenler ve doğum öncesi , doğum sırası ve doğum sonrasındaki bazı etkilenmelerin de bozukluğun ortaya çıkışında etkili olabileceği üzerinde durulmaktadır.

Otizm, şu anda sahip olduğumuz bilgi ve yöntemlerle tamamen tedavi edilememekle birlikte, erken dönemde başlayan ve etkinliği kanıtlanmş uygun bir eğitim planına ek olarak  bazı durumlarda ilaç tedavisi ile bazı belirtileri ortadan kalkabilir, uyum yetenekleri ve becerileri geliştirilip kendi kapasitesi içinde mümkün olan en üst düzeye gelebilir.Bu nedenle otizm ve diğer gelişimsel bozuklukların erken müdahele edilmesi önemlidir.

Konuşmaya bilir sana garip gelecek bir sürü şey yapabilirim.

Sallanabilir, ellerimi çırpabilir sesler çıkarabilirim.

Gözlerine bakmayabilir, beklediğin kadar kibar  olmayabilirim.

Çocuk da olabilirim, genç de yaşlıda.

Kimi zaman sıra arkadaşın, kimi zaman komşun olabilirim.

Herkes kadar farklı,herkes kadar aynıyım aslında. Beni fark et, kabul et benimle yürü.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün kutlanan değil otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyorum.’/BSGMEDYA

 

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP