• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nevzat Veldet, Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’ları ile yaşamın her alanına müdahale edildiğini söyledi

  1.  
  2. BİZ KAZANACAĞIZ,
  3. GERİ DÖNECEĞİZ..!
  4.  

  1. 20 Temmuz 2020
  2. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Çorum Şubeler Platformu Dönem sözcüsü, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Nevzat Veldet, Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’ları ile yaşamın her alanına müdahale edildiğini söyledi. 
  3. Veldet; ‘OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu, 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıl süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirilmiştir. Komisyonun kurulması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmiş olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18.100 dosya karara bağlanmayı bekliyor.’ ifadesinde bulundu.
  4.  
  5. KESK Çorum Şubeler Platformu, OHAL ve KHK’ların  4.yılı nedeniyle  düzenlediği basın açıklamasında;  OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun  lağvedilmesi, aldığı ret kararlarının  iptal edilmesi istenildi.
  6. Eğitim Sen Çorum Şube Binası önünde düzenlenen basın açıklaması, 20 Temmuz 2015 Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler yurttaşların anılması ile başladı.
  7.  
  8. KESK adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Nevzat Veldet, OHAL KHK’leri ile resmi açıklamalara göre 126.000 bini aşkın kişinin fişlendiğini, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi normal koşullarda asla suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edildiğine dikkat çekti.
  9.  
  10. İlimizde de Ertuğrul Alper, Emrah Azapçı, Cihan Altıntaş ve Hülya Aykut adlı arkadaşlarının KHK ile ihraç edildiğini, bu arkadaşlarından sadece Emrah Azapçı’nın görevine iade edildiğini dile getiren Nevzat Veldet,  ‘Diğer arkadaşlarımızın da bir an önce iadelerini istiyoruz.’ diye konuştu.
  11.  

  1.  
  2. HALA 18.100 DOSYA KARARA
  3. BAĞLANMAYI BEKLİYOR..!
  4.  
  5. 23 Ocak 2017’de 685 sayılı OHAL KHK’sı ile kurulan OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun kurulmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18.100 dosyanın karara bağlanmayı beklediğini dile getiren Veldet, açıklamasının devamında şunları söyledi:
  6. ‘Yıllardır söylüyoruz, bu komisyon üyelerinin atanmasından tutalım çalışma esas ve usullerine kadar iktidarın etkisi altında çalışma yürütmektedir. Etkin olmayan ve denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören idari bir mekanizmadır. Bağımsız olmadığı tartışma götürmez bir gerçekliktir.
  7.  
  8. Cumhurbaşkanlığının komisyon üyelerini görevden alma yetkisi ve komisyon üyelerinin atanma usulleri, tüm kurumlar üzerindeki iktidarın açık baskısı gibi nedenlerden dolayı komisyonun tarafsız ve bağımsız çalışma olanağı yoktur.
  9.  
  10. 15 Temmuz sonrasında idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl katledildiği, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının ‘suç’ kapsamına alınarak doğrudan cezalandırma yöntemlerinin nasıl hayata geçirildiğinin en somut örneği bu komisyondur.
  11.  
  12. İhraç edilenlerin iadesine karar verme yetkisi ile esasen idari bir birim olarak yargısal inceleme yetkisi ile donatılmıştır. Komisyonunun iç hukuksal sistem açısından da bir tarifi bulunmamaktadır. Mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii olmamasına rağmen bir yargı organı niteliğinde kararlar alması sağlanmıştır.
  13.  
  14. Komisyon asgari ilkelerden olan kişiden savunma alınmasına dahi gerek duymamıştır. Başvurucular hiçbir aşamada ne ile suçlandıklarını bilmeden, aleyhlerine olan delilleri görmeden ve savunma haklarını kullanmalarına olanak tanınmadan dosya üzerinden karar verilmektedir.
  15.  
  16. ‘KOMİSYONUN ALDIĞI
  17. KARARLAR MUĞLAK’
  18.  
  19. Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımız üyelerinden olup ihraç edilenlerden şu ana kadar savunması istenen tek bir kişi yoktur. Kişiler başvurusunu yaparken dahi neden ihraç edildiğine ilişkin bilgi sahibi değildir. İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı tamamen muğlaktır. Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır.
  20.  
  21. Komisyonun yasal dayanaklar ve emsal kararlara riayet etmeden, tarafsızlık ve adil yargılanma haklarını gözetmeden başvuruları karara bağlaması temel hak ve özgürlüklere de aykırılık teşkil etmektedir. Haklarında soruşturma yürütülen, savcılıklar tarafından takipsizlik ya da mahkemeler tarafından beraat kararı verilen kamu emekçilerinin görevlerine geri dönmeleri önünde herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen, başvuruları ret edilmektedir. İhraç gerekçesi yargı kararı ile açıkça ortadan kalkmış olmasına rağmen başvuruların ret edilmesi komisyonun uluslararası sözleşmeleri, anayasayı ve yasaları hiçe saydığını ve suç işlediğini göstermektedir.
  22. OHAL Komisyonunun yerel yönetimler işkolunda örgütlü olan KESK’li İhraçlar hakkında neredeyse “kategorik ret” kararı aldığı, bunun dışındaki iş kollarında KESK’li ihraç dosyalarını da “kategorik” olarak beklettiği görülmektedir.
  23.  
  24. İnceleme ve soruşturmaların ne kadar ciddiyetsiz yapıldığına dair somut bir örnek vermek istiyorum:
  25. Ankara 19. İdare Mahkemesi’nde devam eden ihraç davasında verilen ara kararda Batman Cumhuriyet Başsavcılığından bilgi istenmiş.
  26.  
  27. İhraç edilen arkadaşımızın bekar olmasına rağmen 2010-2013 yılları arasında kapatılan FETÖ kurumunda eşi çalışmış çocukları eğitim görmüş.
  28. Hiç başvurmadığı halde pasaportunun olduğu belirtilmiş.
  29. Daha önce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fetö ile ilgili kovuşturmaya yer yoktur kararı olmasına rağmen BANKASYA’da hesabının olduğu belirtilmiş.
  30.  

  1.  
  2. BİZ KAZANACAĞIZ,
  3. GERİ DÖNECEĞİZ!
  4.  
  5. İhraçlar sadece hukuki bir sorun ve durum değil çok daha önemlisi aileleri, yakınlarıyla birlikte milyonlarca insanımızı derinden etkileyen devasa toplumsal bir sorundur. Nazi Almanya’sı politikalarını andıran bu politikayla insanların çalışma hakkının yanı sıra seyahat hakları, sağlık hakları, eğitim hakları, düşünce ve ifade özgürlükleri başta olmak üzere anayasal hakları ellerinden alınmış, kısıtlanmıştır.
  6.  
  7. Özelde bile çalışmaları, işyeri açmaları engellenmiştir. Kendilerine “geçmiş olsun”a gidilmesi kimi kamu emekçilerinin ihraç edilmesine gerekçe yapılmıştır. Bankalardan bırakalım kredi çekmelerini, yakınlarının hesaplarına yatırdıkları parayı çekmeleri dahi engellenmiş, zorluk çıkarılmıştır. İhraç edilen arkadaşlarımız aşiret/kabile devletlerinde dahi görülmeyecek uygulamalarla karşılaştılar, halen de karşılaşıyorlar.
  8.  
  9. ‘BU ZULME ARTIK BİR
  10. SON VERİLMELİDİR’
  11. Kimi arkadaşlarımızın bedenleri bu zor şartlara daha fazla dayanamadı ve ağırlıkta kanser gibi strese bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiler.
  12. Bu arkadaşlarımızdan bazılarının evlerine yaşamlarını yitirdikten sonra göreve iade kararları gönderildi!
  13. Daha birkaç gün önce Aydın’da bir arkadaşımız da aralarında olmak üzere yüzlerce ihraç edilmiş insanımız intihar girişiminde bulundu, kimisi yaşamını yitirdi.
  14.  
  15. Geçimlerini sağlamak üzere çalıştıkları inşaat vb. işlerde iş cinayeti nedeniyle yaşamlarını yitiren arkadaşlarımız oldu.
  16.  
  17. Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur.
  18. Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir.
  19. Bu gerçekleşinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye, yaşatılan haksızlıkların, nefessiz bırakmayı, sosyal ölü haline getirmeyi amaçlayan politikaların hesabı verilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.’ /BSGMEDYA
  20.  




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP