• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül'den, kırsal kalkınma eleştirisi

KIRSAL KALKINMAYI KOYUN
KEÇİ DAĞITMAK SANIYORLAR

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, kırsal kalkınmanın insan yaşamına olumsuzluklar getiren kırsal çevre koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar olduğunu belirtirken, yanlış kırsal politika uygulamalarında ısrar edildiğini ileri sürerek; “Neden yanlışta ısrar ediyor; kırsal kalkınma denilince sadece tohum, gübre, fidan, koyun-keçi dağıtımı anlıyorlar. Adeta bulduklarında bir şeyler dağıtmak için yarışa giriyorlar.  Bu konuda yetki verilmiş olanların uygulamaları tarımsal kalkınmanın felsefesine uygun yapılmıyor.
Çünkü kırsal kalkınma ekonomik, sosyal, kültürel, üretici örgütlenmesi, kırsal refah, temiz çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği, ulaşım, bilgiye erişimleri kapsar. Hiç bunlarla gündeme gelen kurum ve kuruluş yok. Günübirlik popülist yaklaşımlar çözüm değil, içinden çıkılamaz hale getiriyor.” açıklamasını yaptı.

KIRSALDA REFAH ARTIŞI SAĞLANMALI
Biraz da kırsalda refahın gerçek artışına aracılık edecek hizmetler yapılması gerektiğini belirten Gül; “Doğuda da olsa, batıda da olsa kolaycılık ne ise hep o yapıldı. O yapılmaya da devam ediyor.” diyerek şunları söyledi;   
“Kırsal her şeye rağmen sosyolojik açıdan, ekonomik açıdan, kültürel açıdan, politik açıdan canlanmalı. Kırsal hayat bulmalı. Yoksa çok şey elimizden kayıp gidiyor.
Kırsaldaki arayışlar az da olsa devam ediyor, yerinde görmek insanı mutlu ediyor, heyecanlandırıyor. Ancak kalıcı, sürdürülebilir, katılımcı ve paylaşımcı kırsal kalkınma için "iyi yönetişim" şart. Kalkınmada; tüm aktörlerin kırsal refah ve sürdürülebilir üretim için nasıl rol alabilecekleri önemlidir. Amaç eğer kırsalı güçlendirmek ise. Biri öbürünü etkiler ve tetikler iyi bir yönetişim olursa.  Bir proje geliştirilmeli geçmişte olduğu gibi. Beğensek te beğenmesek de birileri çıkıp Tarım Kentleri, bir ötekisi Köy-Kent demişti. Tarımsal kalkına ile kırsal kalkınmayı birbirine karıştıranların uyguladığı projeler çözüm olmadı ne tarıma ne de kırsala. Çünkü ülkenin hemen hemen her il ve ilçesinde bugüne kadar Özel İdare ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığı ile uygulanan projeler kapsamında dağıtılan 10 koyun ya da 2 inek ne kırsalı kalkındırdı nede tarımda bir başarı sağladı.”

KIRSAL TARIM, TARIM KIRSAL DEMEKTİR
“Önce; kırsalın tarım demek, tarımın da kırsal demek olmadığı anlaşılmalı ve çözüm ayrı ayrı düşünülmelidir.” diyen Gül, insan kalkınmasının en öncelikli hedef kitlesinin kırsal yöre insanları ve tarım olması gerektiğini belirtirken; “Kırsal kalkınma çalışmaları, kırsal alan içerisinde teşhis edilen sorunların niteliği ve alternatif çözüm yollarına göre, kırsal yapıya farklı konularda ve çeşitli zaman süreçleri içerisinde müdahale edilmesidir. Basit bir tabirle kırsal kalkınma; kırsal toplumların gelişmiş toplum statüsüne ulaştırılma çabasıdır.” şeklinde açıklamasını tamamladı. (Haber Merkezi)
 
                                                                                                                                                                      


538 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP