• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Çorum Fotoğraf Kulübü Derneği'nin "Ustalarla Söyleşi" programında Çorum’un yaşayan ustaları tecrübelerini gençlerle paylaştı.

USTALAR, ÇORUM'DA FOTOĞRAFÇILIĞI ANLATTILAR
FOTOĞRAF DEYİP DE GEÇMEYİN!

 

Çorum Fotoğraf Kulübü Derneği (ÇFK), "Ustalarla Söyleşi" programında Çorum’un yaşayan ustalarının tecrübelerini üyeleriyle paylaştı.

Söyleşiye Çorum'un tanışmış fotoğraf ustalarından Hacı Hafız Mustafa Usta, Yaşar Can katılırken programın moderatörlüğünü de eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu gerçekleştirdi.





Çorum'un yaşayan en eski fotoğraf ustası Hacı Hafız Mustafa Usta, fotoğrafçılığı Çorum'a amcası Fazıl Usta tarafından getirdiğini ifade ederek, “Fotoğrafçılık Çorum'a ilk geldiğinde kimse bilmiyordu. Bundan dolayı amcam fotoğraf çekemiyor ayağındaki çorabı satıp evine ekmek götürüyordu.9 yaşımda fotoğrafçılığa başladım. Hafızlığa giderken fotoğrafçılığı da amcamdan öğrendim. Bayanların fotoğrafını hiç bir zaman erkek fotoğrafçıya çektirmiyordu. Birde mühür kazıyorduk. Devlet dairelerinde işlem yapmak için mühür gerekli idi. O dönemde okur-yazar olmadığı için mühür kazıması da yapıyordum. Güneş ışığını içeri alarak ve löküz lambası ile fotoğraf çektik.Fotoğrafçılık malzemeleri yurt dışından geldiği için ihtilal döneminde kota uygulanıyordu. Bizlerde dernek kurduk ve malzemelerimizi toplu getiriyorduk. O zaman fotoğrafçı olarak Çorum'da dört kişi idik şimdi kaç kişi olduğunu bilmiyorum” dedi. Usta, o dönemde kendi kullandığı ve kimi zaman kendi yaptığı fotoğraf makinelerini göstererek hangi çalışmaları yaptığını anlattı.

Eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu da yaptığı konuşmada “15 bine yaklaşan bir fotoğraf albümü sahibiyim. Dikiciler arastası dediğimiz ızgara dokulardan birinci ada ile ikinci ada arsında seyyar fotoğrafçılar faaliyet gösteriyordu. Bu arastada aynı zamanda seyyar bayan fotoğrafçılar da vardı. Rahmetli Hasan Basri Ilgaz çok nezaketli beyefendi bin insandı. Şu sözü hoşuma gitmişti: "Sermayesi ışık olan meslekte ışık hiç bir zaman bir yere eğri girmemiştir. " diye” diye konuştu.

Ozulu, daha sonra 1921 yılından itibaren Çorum Gazetesi'nde yayınlanan fotoğrafçılıkla ilgili yazılar ve ilanlar hakkında bilgiler verdi.

Fotoğraf ustası Yaşar Can,fotoğrafı sevenlerin bir araya gelerek bir dernek oluşturmasının kendini çok mutlu ettiğini ifade ederek, “Böyle bir fırsatı bizlere tanıyan Çorum Fotoğraf Kulübü Derneği'ne teşekkür ediyorum. 71 yaşındayım. Sanki işe dün başlamış gibiyim. Tosya'dan Çorum'a ortaokulu okumak için geldim ve 1924 yılında Rahmetli Ustam Hasan Basri Ilgaz tarafından kurulan fotoğrafçıda çalışmaya başladım” dedi.

Can, dinleyicileri cam film baskı ve karanlık odayı, getirmiş olduğu örnek cam filmlerle anlatı. Yaşar Can, “Eskiden olduğu şimdide bütün ürünler ithal olarak geliyor. Sadece iş yerlerimizin içinde çalışanlar ve suyumuz yerli. Tarihsel süreç içerisinde kılıkçı, tasvirci, resimci, alümünütcü, fongrafçı, şipşakçı, fotocu ve şu anda da fotoğrafçı olarak adlandırıldık” diye konuştu.

Araştırmacı - Yazar Atilla Laçin de şehirde geçmiş zamanlarda yer alan fotoğrafçıların hayatı hakkında bilgiler vererek hatıralarını paylaştı.

Söyleşi sonunda eski fotoğraf makinelerinden ve siyah beyaz fotoğraflardan oluşan serginin gezilmesinin ardından fotoğraf ustası Hacı Hafız Mustafa Usta, Yaşar Can ve programın moderatörlüğünü yapan eğitimci-yazar Abdulkadir Ozulu'ya Çorum Fotoğraf Kulübü Derneği Başkanı Atakan Akman ve dernek yönetim kurulu üyesi Salih Karslıoğlu günün anısına plaket takdim etti.  (Haber Merkezi)












639 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP