• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Çorum Müze Müdürü Önder İpek,Yatılı Müze Eğitimi uygulamasının Türkiye’de ilk defa Çorum Müzesi’nde başlatıldığı bilgisini verdi.

‘MÜZELERİMİZDE KAYITLI 31 BİN ESER VAR’

 

Çorum Müze Müdürü Önder İpek, Çorum müzelerinde kayıtlı eser sayısının 31 bin 23 adet olduğunu açıkladı. Çorum’da ilk müzenin 1945 yılında açıldığını belirten İpek, bunu 1966 yılında açılan Boğazköy Müzesi ile 1968 yılında açılan Çorum Müzesi’nin takip ettiğini söyledi. İpek, ayrıca Yatılı Müze Eğitimi uygulamasının Türkiye’de ilk defa Çorum Müzesi’nde başlatıldığı bilgisini verdi.

Uluslar arası Müzeler Günü dolayısıyla dün saat 14.00’da Çorum Müzesi’nde açılan “Kuyud-ı Kadime Arşivinde Sultan ve Sadrazam Vakıfları Sergisi”nin açılış konuşmasını yapan Müze Müdürü Dr. Önder İpek, müzenin anlamından bahsederken, müzelerin insanlığın doğal ve kültürel çeşitliliğini temsil etme çabası içersisinde, mirasın korunması, muhafaza edilmesi ve aktarımı konusunda önemli rol oynayan bir kuruluş olduğunu söyledi.

İpek, kültürel aktarım, kültürler arası iletişim, öğrenim, tartışma ve eğitim alanları olan müzelerin sosyal dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma konularında önemli bir göreve sahip olduklarını anlatırken, müzelerin aynı zamanda özellikle kültürel ve yaratıcı endüstri ve turizm aracılığıyla ekonomik kalkınmayı da desteklediğini ifade etti.

 TÜRKİYE’DE 191 MÜZE VAR

Konuşmasında, Türkiye’de Arkeoloji ve Etnoğrafya müzelerinin yaygın olduğunu belirten İpek, ülkemizde 191 müze ve 138 ören yeri olduğu bilgisini verdi.

İlimizde ilk müzenin 1945 yılında Alaca höyük’te açıldığını hatırlatan İpek, Boğazköy Müzesi’nin 1966 yılında, Çorum Müzesi’nin ise 1968 yılında açıldığını kaydederken, Çorum’daki müzelerde 31 bin 28 kayıtlı eser bulunduğunu söyledi.

 MÜZELERİN TEMEL İŞLEVİ EĞİTİMDİR

Müzelerin koleksiyonların kontrolü ve envanterlerinin oluşturulması yanında eğitim görevi olduğunu da dile getiren İpek; “Müzeler, diğer eğitim kuruluşları ile işbirliği içerisinde bilgi, eğitim ve pedagojik programların gelişimi ve aktarımı yoluyla örgün ve yaygın eğitim ve yaşam boyu öğrenme için çaba sarf ederler. Müzelerdeki eğitim programları, mirasın muhafazasının ve yaratıcılığın teşvikinin öneminin farkındalığını artırmaya yardımcı olmasının yanı sıra temel olarak farklı kitlelerin koleksiyonlar ve sivil yaşamlarla alakalı konularda eğitimine katkı sağlar.” şeklinde konuştu. İpek, Çorum Müzesi’nin, bünyesinde yer alan “Müze Eğitim Merkezi” ile müze eğitim programlarına devam ettiğini ifade ederek, müze eğitimi kapsamında ülkemizde ilk defa uygulamaya geçirilen Yatılı Müze Eğitimi programının okullarla yapılan projeler çerçevesinde sürdürüldüğünü söyledi. İpek, Müze Eğitim Merkezinden bugüne kadar 12 bin kişinin yararlandığını, 700 öğrencinin ise yatılı Müze Eğitimi etkinliklerine katıldığını anlattı.

İpek, müzelerin iletişim görevi olduğunu da belirtirken; “Bu kapsamda müzeler kamuoyu ve toplum yararına etkinlikler düzenleyerek, toplumda etkili bir rol oynayabilmek amacıyla kültürel aktiviteler gerçekleştirerek bilginin en iyi biçimde yorumlanmasına ve aktarılmasına katkı sağlamalıdır.” diye konuştu. (Fatih Uysal)    

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP