• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, şeker fabrikalarının halkın emeği olduğunu, sermayeye peşkeş çekilemeyeceğini söyledi.

 

‘ŞEKER FABRİKALARI
SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ’

04 Nisan 2018

KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, şeker fabrikalarının halkın emeği olduğunu, sermayeye peşkeş çekilemeyeceğini söyledi.

Eğitim-Sen binasında şeker fabrikalarının özelleştirme süreci ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Mustafa Gül, "Şeker fabrikalarının satışı sadece çiftçi sorunu değil, halkın sorunudur! Halk sağlığı her türlü gelirden önemlidir. KESK olarak halkın ve ülkenin yararına olacak her türlü çalışmaya, birlikteliğe ve mücadeleye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğimizi belirtiriz" dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı 7 Nisan 2018 Cumartesi günü ilimizde Saat Kulesi Meydanında, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından organize edilen, tüm sendikalar, odalar başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerine katılım çağrısı yapılan bir miting düzenleneceğini hatırlatan Gül, mitingi desteklediklerini vurguladı.

KESK'e bağlı sendikaların şube başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, şu ifadelere yer verdi:

"AKP hükümetinin Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 14 fabrikasını özelleştirme kararı Resmi Gazete’de ilan edildi. Borç batağında çırpınan iktidar, bütçe açığını kapatma telaşıyla elde kalan son kurumları da sermayeye peşkeş çekme hazırlığını tamamlamış görünüyor.

Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilirken, 2012 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından durdurulmuştu.

Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmeleriyle yerli-yabancı sermayenin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan iktidar, uzun yıllardır gözünü diktiği şeker endüstrisini özelleştirmek için kararlı gözüküyor. Özelleştirmeler konusunda bugüne değin tüm özelleştirmelerin % 87’sini gerçekleştiren AKP’nin “yerliliği” de ancak sermayenin çıkarlarına kadar oluyor.

AKP hükümetinin son 15 yılda yaptığı özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektörlerinde yapılan özelleştirmeler de ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurdu. Özellikle Et Balık Kurumu’nda ve süt sektöründe yapılan özelleştirmeler, bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı durumuna getirdi.

Süt Endüstrisi Kurumu ve TEKEL özelleştirmelerinin sonucunda hem tarımsal üretici, hem de bu alanda çalışan emekçiler çok zor durumda bırakılmıştır. Nerdeyse ülkede kamuya ait fabrika kalmadı. TEKEL’in içki bölümü “değerinin altına” 290 milyon dolara satılırken, birkaç yıl sonra ihaleyi alan firma TEKEL’in içki bölümünü 2,1 milyar dolara satmıştı.

AKP iktidarının, halkın emeğinin ürünü olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına karşı başta şeker fabrikalarının olduğu iller olmak üzere tüm ülkede eylemler, mitingler gittikçe yaygınlaşarak sürmektedir.

 

ŞEKER FABRİKALARININ
SATILMASINA
SESSİZ KALMAYACAĞIZ!

Bu kapsamda şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı 7 Nisan 2018 Cumartesi günü ilimizde Saat Kulesi Meydanında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından organize edilen, tüm sendikalar, odalar başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerine katılım çağrısı yapılan bir miting düzenlenecektir.

Söz konusu mitinge KESK Çorum Şube Platformlarına bağlı sendika şubeleri ve temsilcilikler olarak özelleştirmeye karşı en başından beri sürdüğümüz mücadelenin halkın farklı kesimleri ile omuz omuza devam ettirilmesi, özelleştirme politikalarının yaratacağı yıkıma karşı ortak mücadelenin yükseltilmesi açısından katılım sağlayacağız.

Özelleştirmelere karşı Konfederasyonumuz KESK’in tavrı yıllardır bilinmektedir. Emekçilerin on yıllardır alın teriyle yaşattığı şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden vazgeçilmeli, şeker pancarından şeker üretilmeye devam edilmelidir.

Başta nişasta bazlı tatlandırıcılar olmak üzere, tüm tarım ürünleri ithalatından vazgeçilmelidir.

Şeker pancarının yetiştirilmesinden, üretimine ve pazarlanmasına değin tüm süreçte üreticilerin söz ve karar sahibi olacakları örgütlenme egemen olmalıdır. Şeker fabrikaları yeniden yapılandırılmaları, modernizasyon çalışmaları yapılarak rekabet gücü arttırılmalıdır.

Nişasta Bazlı Şeker tüketiminde kota artırırken, şeker pancarı üretimine kota uygulayan hükümetin amacı nedir açıklanmalıdır.

Şeker fabrikalarının satışı sadece çiftçi sorunu değil, halkın sorunudur! Halk sağlığı her türlü gelirden önemlidir.

KESK olarak halkın ve ülkenin yararına olacak her türlü çalışmaya, birlikteliğe ve mücadeleye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vereceğimizi belirtiriz." /BSGMEDYA.NET

 



174 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP