• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Eğitim İş Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, Bakanlığın Okul seçiminde ve dağılımında adil davranmadığını öne sürdü

 

MEB, ÖĞRENCİLERİ
YİNE GÖZDEN ÇIKARDI!

 

 

12 Nisan 2018

Eğitim İş Sendikası Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın aylardır konuşulan ve 1,2 milyon öğrenci ve velilerinin de yakından takip ettiği, liselere girişte yeni merkezi sınava ilişkin kılavuzu nihayet yayınladığını belirtti.

İlhan Yaşar, ‘Böyle bir sistem alelacele uygulanamaz en azından bu yıl askıya alınıp gelecek yıl için ortak akıl ile bir sistem oluşturulsun dememize rağmen ısrarla bu yıl uygulayacağız diyen Bakanlık, öğrencileri yine gözden çıkarmıştır.’ dedi.

Okul seçiminde ve dağılımında adil davranmayan Bakanlığı'n toplam 10 bin lise içinden sadece 1376 tanesini sınavla öğrenci alacak lise olarak belirlediğini belirten Eğitim İş Sendikası Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

 ‘2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu Liselerinin 347500 olan kontenjanı 34530’a (%10), Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin kontenjanı 666259 ‘tan 19170’e (%3), Anadolu İmam Hatip Liselerinin ise 194674’ten 28860’a (%15) indirilmiştir.  Kontenjanlar göz önüne alındığında imam hatip liselerine yapılan ayrıcalık açıkça görülmektedir.

Sınavla öğrenci alacak okul sayısı olarak da Anadolu Liseleri 2434’ten 222 okul sayısına düşerken  %9, Anadolu İmam Hatip Liseleri ise 1452 okuldan 298 okula düşerken  %21’lik oran oluşturulmuştur.

Kontenjan ve okul sayıları yönünden imam hatip liseleri önceliklendirilirken, köklü birçok Turizm Otelcilik, Sağlık Meslek ve diğer meslek lisesi alanları ve okulları ya göz ardı edilmiş ya da sınavla alacak kontenjan sayısı sınırlı tutulmuştur.

İlimiz merkez ilçede 2 İmam Hatip Lisesine 180, 2 Mesleki ve Teknik Lisesine 60 kontenjan, Fen Lisesine 90, Sosyal Bilimler Lisesine 90 kontenjan ayrılırken başarılarına rağmen hiçbir Anadolu Lisesi nitelikli okul olma vasfını kazanamamıştır.
5 ilçemize birer Fen Lisesi ile 330 kontenjan ayrılırken 8 ilçemizde sınavla öğrenci alacak sözde nitelikli okul belirlenmemiştir.

Veriler göstermektedir ki MEB, imam hatiplerin talep görmemesi ve başarı düzeylerinin düşük olmasının ve özel okulları teşvikin üç yönlü formülünü bulmuştur.

1- İmam Hatipleri sınavla öğrenci alan okullara dönüştürüp talebi, zorunlu geçişi gerçekleştirmek böylece talep ve başarı düzeyini arttırmak

2- Birçok il ve büyük ilçelerde yıllardır tercih edilen en başarılı öğrencileri (yüzde 2, yüzde 3 dilimindeki ) okulları sınavsız alan okul, başarı düzeyi daha düşük okullarımızı ise sınavla öğrenci alan okul olarak tanımlayarak yıllardır başarılı olan okulların başarısını da düşürmek.

3-Böylece kendi başarı durumuna göre okul bulamayan öğrenciler ile velileri özel okullara mahkûm etmek.

Başarı oranı yüksek olan köklü okullarımızı, proje okulu adı altında sınıflandırarak başta öğretmen kadrosu olmak üzere her açıdan içlerini boşaltan MEB, bugün dindar ve kindar nesil hedeflerine uygun proje okulları yaratmanın peşindedir.

Ülkedeki tüm çocukların eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal eğitime ulaşmasını sağlamakla yükümlü olan Bakanlık, var olan eşitsizliği daha artıracak bir sistemi ısrarla getirmiştir. Bu sistemin öğrencilerin dört yıllık emeklerini heba edeceği, telafisi imkânsız mağduriyetlere neden olacağı açıktır.

Eğitim-İş olarak bugün 1,2 milyon öğrenciyi yeniden tartışmanın içine atan, streslerine stres katan, bu rezilliğe imza atanları istifaya davet ediyoruz.

Yapılması gereken fiziki yapı, kadro, donanım, okul bütçesi açısından tüm okulları eşit hale getirmek, buna rağmen başarısızlık söz konusu ise liyakatsiz yöneticilerine hesap sormak olmalıdır.

Hayalleri ile oynanan çocuklar bizim için önemlidir ve bu ülkenin geleceğidir. Onların zamanını, emeğini, duygularını ve hayallerini çalmaya kimsenin hakkı yoktur.’ /BSGMEDYA.NET




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP