• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında olduğunu belirtti

 

‘Enflasyonu tetikleyen
enerjideki zamlardır’

 

 

3 Ağustos 2018
Temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin altında olduğunu belirtenTESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 0,55, yıllık yüzde 15,85 artarak tahminlerin altında kaldı. ÜFE ise aylık yüzde 1,77, yıllık yüzde 25 artış gösterdi. Özellikle ÜFE’deki artış, döviz kuruna bağlı olarak üreticinin maliyetindeki artışa işaret ediyor.Aylık bazda en yüksek artışın lokanta ve oteller grubunda gerçekleşmesinde turizm sezonunun açılması oldukça etkili. Öte yandan sezon indirimlerinin başlaması ile aylık bazda en fazla düşüş giyim ve ayakkabıda gerçekleşti. Akaryakıta gelen zamlar ÖTV uygulaması ile kontrol altına alınmış olsa da yıllık en fazla artış yüzde 24,21 ile ulaştırma grubunda oldu”dedi.

 

ENERJİ FİYATLARI KONTROL
ALTINDA TUTULURSA
ENFLASYON GERİLER
 

Enflasyonla mücadele etmek için öncelikle enerji kalemlerindeki zamların önüne geçilmesi gerektiğini ifade edenTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyon ekonominin en öncelikli sorunlarından biri haline geldi. Yaz aylarında enflasyon genellikle bir düşüş trendine giriyor. Aylık bazda enflasyon artışı Haziran’da yüzde 2,61 artış gösterirken Temmuzda aylık yüzde 0,55 artışla beklentilerin altında seyretti. Önümüzdeki dönemde enflasyonun yeniden yükseliş trendine girmemesi için yapılan zamların ertelenmesi ve mümkün olduğunca diğer ürünlere zam yapılmaması gerekir. Özellikle enerji gibi çok yoğun bir şekilde girdi olarak kullanılan lokomotif ürünlere zam yapılmamalı. Özellikle elektrik, su, doğal gaz ve akaryakıt zamlarının önüne geçilmeli ki enflasyonla mücadelemiz başarılı olsun” diye konuştu

 

‘KİRA ARTIŞLARI ENFLASYON
ORANINI GEÇMEMELİ’

Kira artışlarında enflasyon oranlarının dikkate alınması gerektiğini belirtenTESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okul, hastane ve belediyelere ait gayrimenkullerin ve özellikle kantinlerinin kira artış oranının yüzde 20-25seviyelerine çıkması maliyetleri artırıp fiyatlara zam olarak yansımaktadır. Başta belediyeler, üniversiteler ve il özel idareleri kira artışlarında Yİ ÜFE oranını dikkate almalı. Kira artışları enflasyon oranını geçmemeli ki enflasyonla mücadelede sınıfta kalmayalım” dedi.

 

KİRA ARTIŞLARINDA ENFLASYON
ORANLARI DİKKATE ALINMALI

Enflasyonla mücadele ettiğimiz bir dönemde kira artışlarının enflasyon oranlarının üzerinde olmaması gerektiğini kaydedenTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Okul, hastane, belediye gibi kamu kurumlarının bünyesindeki kantin ve kafeterya kiralarının yüzde 20-25 oranında artırılması adil bir uygulama değil. Enflasyonla mücadele ettiğimiz bir dönemde iş yeri kiraları enflasyon oranının üzerinde artırılmamalı. Çünkü kiraların artması esnafın maliyetini artırdığı gibi satılan ürünlerin fiyatına da zam olarak yansır. Yüksek kira artışları hem esnafın hem de vatandaşın cebini olumsuz etkiler. Enflasyonu artıran bu döngüden kurtulmak için kira artışlarında enflasyon oranları baz alınmalı.” diye konuştu.

 

GÜNCEL KİRA ARTIŞI YILLIK
ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLAMAZ

Kira artışları hesaplanırken Yİ ÜFE’nin dikkate alındığını hatırlatan Palandöken, “Borçlar Kanununa göre konut ve iş yerlerindeki kira artışı Yİ ÜFE oranının 12 aylık ortalamasının üzerinde olamaz. Örneğin bugün itibariyle iş yeri kirasına zam gelecek bir esnafın kira artışıyıllık kira artış oranının üzerinde olamaz. Kamu bünyesindeki kantin ve kafeteryaları kiraya veren belediye, üniversite ve il özel idareleri kira artışında enflasyon oranlarını dikkate almalı” şeklinde konuştu. 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP