• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Çorum Tabip Odası, hekimlerin sorunlarını içeren bir dosya hazırladı. Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, hazırladıkları dosyanın içeriği ile ilgili bilgiler verdi.


 ‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI
HAKLARINI İSTİYOR’



Çorum Tabip Odası, hekimlerin sorunlarını içeren bir dosya hazırladı.

Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak,  düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları dosyanın içeriği ile ilgili bilgiler verdi.

Büyük Otel’de düzenlenen toplantıya Çorum Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Yazla Asafov ile Uzman Hekimler Komisyonu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özlem Erçen Diken de katıldı.

HEKİMLERİN HÜKÛMETTEN BEKLENTİLERİ

Toplantının açış konuşmasını yapan Dr. Mustafa Azak, ‘Hekimlerin Sorunları ve 64. Hükûmetten Beklentilerimiz’ başlıklı rapor hakkında açıklamalarda bulundu.

Hekimlerin çalışma koşulları ve sağlık sistemindeki problemlere dikkat çeken Tabip Odası Başkanı Azak, “Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası bir an önce çıkarılmalı” dedi.

‘DOSYAYI MECLİS’E TAŞIYACAĞIZ’

Aile Hekimliği’nde nöbet uygulaması, sağlık çalışanlarına tanınması planlanan yıpranma hakkı, emekli hekimlerin mağduriyeti ve defin ruhsatı işlemlerine ilişkin sıkıntıları da dile getiren Azak, hastanelerde uygulanan performans sisteminin gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Problemler ve çözüm önerilerinden oluşan dosyayı, ilerleyen günlerde TBMM’deki Çorum milletvekillerine ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine de sunacaklarını anlatan Azak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

‘SAĞLIKTA ŞİDDET ÖNLENMELİ’

“Son yıllarda giderek artmakta olan hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına şahit olduk. Bu olaylarda canını kaybeden hekimlerimiz oldu. Bu konuda Hükûmetimizden beklentimiz, şiddet olaylarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması ve Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası’nın  bir an önce çıkarılması.

Şiddetin önlenmesi  hepimizin sorunu olduğu için iktidarı ve muhalefetiyle her kesimin bir an önce çözüm üretmek  için elbirliği ile çalışması gerektiğini dile getirmek istiyorum. Ayrıca idarecilerimiz, basın ve tüm  vatandaşlarımız da üzerine düşen görevleri yerine getirmeli.

‘HASTA ÖN PLANDA TUTULDU, SAĞLIK
ÇALIŞANLARI GÖZARDI EDİLDİ’

Sağlık alanında son yıllarda ülkemizde çok büyük gelişmeler oldu. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde birleştirilmesi, Aile Hekimliği sistemine geçilmesi, hastanelerin modernizasyonu ve hastaların kaliteli hizmet alımı bunların başında geliyor.

Ancak bu gelişmelerde hasta memnuniyeti ön planda tutulup sağlık çalışanları göz ardı edildi. Sağlık çalışanlarının şartlarının giderek zorlaşması sıkıntıları artırdı. Özellikle polikliniklerde bakılan hasta sayısı çok yüksek rakamlara ulaştı. Bunun sonucunda hekimin bir hastaya ayırdığı zaman çok azaldı. Hastaların hekime ulaşması kolaylaştı ama çözüm bulmada zorluklar yaşanmaya başladı. Hükûmetimizden çalışma şartlarındaki sorunlarımıza çözüm bekliyoruz.

Ayrıca halkımızdan da ‘hekimlere ulaşım kolay’ diye tanınan imkanları gereksiz yere kullanmamalarını rica ediyoruz.

‘NÖBET UYGULAMASINA
DEVAM DOĞRU DEĞİL’

Aile Hekimliği uygulamaları halkın memnuniyetini artırdı ve toplumun sağlık parametrelerinde çok büyük iyileşmeler sağlandı. Ancak son zamanlardaki bazı düzenlemeler bu sistemde aksaklıklar oluşturuyor. Hafta sonu  nöbetlerinin faydası olmadığı görülmesine rağmen bu uygulamaya devam edilmesi doğru değil. Acil polikliniklerin yükünü azaltmak için başka uygulamaların geliştirilmesi gerekir. Ayrıca Bakanlığımızın uygulamayı düşündüğünü duyduğumuz toplum tabanlı Aile Sağlığı Merkezleri, hizmetleri geriye götürecek ve bir nevi eski Sağlık Ocağı sistemine dönüş olacağından bu uygulama gündeme dahi alınmadan vazgeçilmeli.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI
HAKLARINI İSTİYOR’

Hastanelerde uygulanan performans sisteminin gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesini bekliyoruz.

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı hala kabul edilmedi. Geçmiş yılları da kapsayacak şekilde yıpranma payı hakkımızın verilmesini hükûmetimizden talep ediyoruz.

Emekli hekimler çok büyük maddi kayba uğruyor. Çalışırken aldığı ücretin üçte birini anca alabiliyorlar. Emeklilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için ek ödemelerin de emekliliğe yansıtılmasını sağlayacak düzenlemelerin bir an önce çıkarılması gerekiyor. Hükûmetimizin bu yönde adım atmasını bekliyoruz.

‘DEFİN RUHSATI BELEDİYE
HEKİMİNCE VERİLSİN’

Defin ruhsatı işlemlerinin yapılmasında çok büyük aksaklıklar yaşanıyor. Vatandaş yakınını kaybettiği için çok hassas olduğu bir durumda iken bir de aksaklıklar yaşayınca istenmeyen olaylar ve huzursuzluklar yaşanılabiliyor. Şu anda uygulanan sistemde Aile Hekimleri nöbet sırası ile defin ruhsatı veriyor. Ancak nöbetçi hekimlere ulaşılamaması veya hekimlerin konuyu angarya olarak görmesi sıkıntıları artırıyor.

Mevzuata göre bu işlerin öncellikle Belediye Hekimi tarafından yürütülmesi gerekiyor. Hekimi olmayan birçok ildeki belediye, hizmet alımı ile bu sorunu çözdü. Çorum Belediyesi'nin de bu şekilde konuyu çözmesi bizim için çok önemli.”

TABİP ODASI’NDAN
İKİ ORGANİZASYON

Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, uzman hekimlerin katılımıyla 20 Aralık 2015 tarihinde İskilip ilçesine bağlı Kurusaray Köyü’nde halk sağlığı taraması yapacaklarını açıkladı.

Azak, ayrıca Tabip Odası Uzman Hekimler Komisyonu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özlem Erçen Diken’in konuşmacı olarak katılacağı ‘Sigaranın Zararları ve Bırakma Yöntemleri’ konulu konferansın ise 6 Ocak 2016 Çarşamba günü saat 15.00’te Turgut Özal İş Merkezi Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleşeceğini sözlerine ekledi. (Recep MEBET)

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP