• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

“Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştaya Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ilimizin kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

‘TEKNOLOJİ ZAMAN
KAVRAMIYLA YARIŞIYOR’

Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda “Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştayda konuşan Rektör Alkan,  teknolojideki gelişme ve ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

“Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştaya Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ilimizin kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi” konulu çalıştay,  Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Rektör Prof. Dr. Alkan teknolojideki gelişme ve ilerlemenin önemi üzerine vurgu yaptığı konuşmasında, “Teknolojide her geçen gün baş döndüren gelişmelerden en çok etkilenen branşların başında mesleğimiz geliyor: Harita, geomatik,  jeodezi ve fotogrametri mühendisliği. Gerçekten inanılmaz bir hızda gelişen teknoloji, bizim meslek alanımızın da çok hızlı bir şekilde çeşitlenmesine, değişmesine ve buna bağlı olarakta mesleğimizde her geçen gün ilginin artmasına neden oluyor.” değerlendirmesinde bulunarak “İnşaat bölümlerinin altına kürsü olarak ve topoğraf yetiştirmeye dönük kurulan harita bölümü, artık dünyadaki çok büyük işleri yerine getiren ve olmazsa olmaz meslek gruplarının başına gelmiştir.” diye konuştu.

Teknolojinin zaman kavramıyla yarıştığı üzerinde durarak  “Bizler, bu meslekte eskiden çok zor şartlar altında çalışma ve incelemeler yaparken şu anda teknolojinin ilerlemesiyle mesleki çalışmalar, çaba sarf etmeden ve zaman kaygısı duymadan çok hızlı bir şekilde standart rutin işler halinde yapılıyor.” diye konuşan Prof. Dr. Alkan, “Teknolojinin aynı zamanda konum/yer kavramının da üzerinde yükselen bir alan olduğu vurgusunu yaparak “Nerede sorusunun cevabı artık her an ve her alanda aranmaya başladı ve nerede sorusunun olduğu her yerde biz varız: Harita Mühendisleri” yorumunda bulundu.

İlk konuşmacı Prof. Dr. Ayşegül Tanık, “Türkiye’nin Su Zenginliği ve Bütünleşik Havza Yönetimi” başlıklı sunuşunda öncelikle yaşamın vazgeçilmezi ‘su’ ile ilgili verilere değinerek suyun stratejik anlamı ve öneminden bahsetti. Ülkemizin mevcut su potansiyeli, kullanım miktarları ve alanları ile suyu kirleten kaynaklar sıralanarak sürdürülebilir su kullanımının önemi ve sürdürülebilirliğin özellikle havzalar bazında sağlanabilirliğinden hareketle havzalara ülkemizden ve Avrupa’dan örnekler veren Prof. Dr. Ayşegül Tanık,  Avrupa Birliği su politikasının ‘anayasası’ olarak kabul edilen ve 2000 yılından bu yana uygulamada olan ‘Su Çerçeve Direktifi (SÇD)’ hakkında bilgi aktarımında bulunarak “Bu direktifin de su kaynakları yönetiminin en uygun ölçeği olarak havzaları benimsemesi ülkemizde de bu yönetim yaklaşımın diğer ülkelerde olduğu gibi hızla dikkate alınmasına vesile oldu.” dedi.

Çalıştay sunumlarının tamamlanmasının ardından değerlendirme toplantısı yapıldı.  “Yer Gözlem Uydu Uygulama Alanları ve Bütünleşik Havza Yönetimi Çalıştayı” plaket takdiminin ardından sona erdi.(Haber Merkezi)



334 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP