• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Gazeteciler Cemiyeti "Özgürlük için Basın (ÖiB)/Medya Özgürlüğünü Güçlendirme" projesinin Haziran ayı raporu açıklandı.

MEDYA ÜZERİNDEKİ BASKI SÜRÜYOR !

 
Gazeteciler Cemiyeti "Özgürlük için Basın (ÖiB)/Medya Özgürlüğünü Güçlendirme" projesinin Haziran ayı raporu açıklandı.

 ÖiB/ Medya Özgürlüğünü Güçlendirme Projesi İngiltere Büyükelçiliği finansal katkısı ile Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülüyor. İngilizcesi de yayımlanan raporu aylık olarak hazırlanıyor.

Haziran ayı saptamalarında, medya üzerindeki baskıların sürdüğü belirtilen raporda, “medya mensuplarına ve kurumlarına yönelik saldırıların önünün alınmasının tek yolu, saldırganların mahkemelerce adil şekilde cezalandırılmaları olmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Haziran ayı raporunda şu an hapiste bulunan gazetecilerin 19’unun tutuklu, 15’nin ise hükümlü olduğu iddia edildi.

Raporda, gazetecilere atfedilen suçların büyük çoğunluğunun, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “ terör propagandası yapmak”, “gizliliği ihlal”, “yargıyı etkilemeye teşebbüs “ ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, suçlamaları olduğuna dikkat çekildi. Raporda şu iddialar yer aldı:

“Yasalarda hürriyeti kısıtlama ve tutuklama uygulamasının istisnai olması ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurulara verdiği çeşitli kararlarda uzun tutukluluğun, hak ihlali olduğunun altının çizilmesine rağmen gazetecilere verilen bu cezaların başta anti-terör yasaları olmak üzere diğer ilgili yasalarda iyileştirme gereğinin yanı sıra adli yaklaşım değişikliğinin zaruri olduğunu göstermektedir.”

Medya mensuplarına veya medya kurumlarına yöneltilen saldırıların hak edilen cezaları almamasına dikkat çeken raporda, örnek olarak Hürriyet gazetesi matbaasına yapılan baskın gösterildi. Haziran raporunda, açılan davada 10 sanığın beraatına karar verildiği, itirafı kayda geçen bir kişinin bile iyi hal indiriminden faydalandırılarak serbest kaldığı hatırlatıldı. Raporda, bu tür uygulamaların “medyaya saldırı cezasız kalır” gibi bir olgu yaratabileceği ve bazı kişileri suç konusunda cesaretlendirebileceği vurgulandı. Haziran ayı raporunda, “medya mensuplarına ve kurumlarına yönelik saldırıların önünün alınmasının tek yolu, saldırganların mahkemelerce adil şekilde cezalandırılmaları olmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Raporda, muhalif kimliği ile tanınan Özgür Gündem gazetesine dayanışma amacı ile başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan çok sayıda gazetecinin medyaya yönelik baskılardan paylarını aldığı belirtildi. Kampanyaya katılan İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile yazar Ahmet Nesin’ in tutuklandıkları ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıklarına dikkat çekildi.

YAYIN YASAKLARI SÜRÜYOR

Raporda, yayın yasaklarının da halen sürdüğü belirtilirken, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda, terör örgütü İŞID’e mensup üç teröristin gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 44 kişinin hayatını kaybetmesi, 238 kişinin ise yaralanmasına neden olan olay sonrası yayın yasağının hiç aksatılmadan süratle gerçekleştiğine dikkat çekildi. “Yayın yasaklarının savunulması elbette ki düşünülemez” ifadelerinin yer aldığı raporda “ancak terör saldırılarının en önemli amacının toplumu infiale sürüklemek ve bezginlik duygusunu hakim kılmak olduğu göz önünde bulundurularak medya tarafından yapılan yayınlarda da azami hassasiyet gösterilmesinin” gerekli olduğu vurgulandı. (ANKA)



280 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP