• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından düzenlenen eğitim semineri, 3-5 Ekim 2016 tarihlerinde Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki BİK Bayramoğlu Tatil Köyü’nde gerçekleşti.

‘15 TEMMUZ’DA TEK BİR SES,
TEK BİR YÜREK OLDUK’
 

7 Ekim 2016

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından düzenlenen eğitim semineri, 3-5 Ekim 2016 tarihlerinde Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki BİK Bayramoğlu Tatil Köyü’nde gerçekleşti.

BİK şubesi bulunan yerlerdeki Resmi İlan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik olarak düzenlenen seminere Çorum Hakmiyet Gazetesi İdare Müdürü Atila Çiğdem ile Çorum Haber Gazetesi Muhabiri Taner Şimşek de katıldı.

DOLU DOLU PROGRAM

BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın açış konuşmasını yaptığı seminerde, mevzuat değişikliği ve uygulamadaki yenilikler hakkında uzman isimler tarafından katılımcılara bilgiler verildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Basın İlan Kurumu Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Metin Kazancı, ‘Basın İlan Kurumunun Dünü, Bugünü ve Yarını’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Seminerin ikinci oturumunda ise Basın İlan Kurumu İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, resmi ilan yayınlayan gazeteler ile kurumumuz mevzuatı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Seminerin ikinci gün üçüncü oturumunda Oytun Yukaruç, ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Gerekçeleri’, dördüncü oturumda Oytun Yukaruç ve Nebahat Bayram, ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin 67 sayılı Genel Kurul Kararıyla Karşılaştırması’, beşinci oturumda yine Oytun Yukaruç ve Nebahat Bayram ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin 67 sayılı Genel Kurul Kararıyla Karşılaştırmalı Sunumunun Devamı ve İcmal Varakaları’, altıncı oturumda Basın İlan Kurumu Muhasebe Müdürü Furkan Demircioğlu – Fatih Albayrak ‘Kurumumuz ile Resmi İlan ve Reklam Yayınlayan Gazeteler Arasındaki Faturalaşmalar, Ödemeler ve Mutabakatlar’, günün yedinci oturumunda ise Basın İlan Kurumu bilgi İşlem Müdürü Fatih Teke ‘İcmal Varakalarının Web’den Alınması ve Ek Göstergeler Hakkında Teknolojik Altyapı Bilgilendirme’ konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Seminerin son gününde Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü’nün katılımcılara yönelik hazırladığı eğitim programına geçildi. Bu kapsamda sekizinci oturumda Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ve Özer Elikoğlu, ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Kontrollere İlişkin Maddeler’; dokuzuncu oturumda ise Müdürlük çalışanlarından Özer Elikoğlu ile Doğukan Güventürk, ‘Gazetelerin Kontrol ve Denetleme Usulleri’ konulu sunumlarını yaptılar.
Soru-cevap bölümü ve genel değerlendirmelerin ardından seminer, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey’in kapanış konuşması ile sona erdi.


KARACA: ‘NE YAPARSANIZ YAPIN, GAZETECİLİK YAPIN!’

Basın İlan Kurumu (BİK)’nun görev alanında bulunan şehirlerde resmi ilan ve reklam yayınlayan gazetelerin çalışanlarına yönelik düzenlenen eğitim semineri, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın açış konuşmasıyla başladı. Karaca, “Ne yaparsanız yapın, gazetecilik yapın” dedi.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü’nde 3-5 Ekim tarihleri arasında düzenlen ve Kurum şubelerinin bulunduğu 41 ilden 124 gazete temsilcisinin katıldığı seminerin açış konuşmasını Genel Müdür Yakup Karaca yaptı.

Katılımları nedeniyle gazete temsilcilerine teşekkür eden Karaca, önümüzdeki günlerde “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği”nin Resmi Gazete’de yayımlanacağını anımsatarak, seminerde ağırlıklı olarak yeni Yönetmeliğe ilişkin bilgi paylaşımında bulunulacağını kaydetti.

Bu kapsamda Basın İlan Kurumu’nun da çağın gereklilikleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Genel Müdür Karaca, gazetelerde yayınlanan resmi ilanların aynı gün Kurumun ilan portalı “ilan.gov.tr”ye aktarılarak dijital ortamda duyurulmasının sağlandığını söyledi.


‘15 TEMMUZ’DA TEK BİR SES,
TEK BİR YÜREK OLDUK’

Karaca, “Biz, sizin içinizden çıkmış kurumuz ve iş arkadaşıyız, iş ortağıyız. Biz bunu hep böyle gördük. Senede bir kez bile olsa hep birlikte olmak istedik. Bu buluşmaları çok önemli olarak görüyorum. Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Dünyanın her tarafı sıkıntılı ve gerilimli dönemlerden geçiyor. Politik veya uluslararası ilişkiler olarak değerlendirecek değiliz, ama bu gerilimi hep birlikte görüyor ve yaşıyoruz.

15 Temmuz gecesi böyle bir olay yaşadık, ama bu ülkenin evlatları bunu geri püskürttü. Bundan sonra inşallah olmaz. Yaşanan hadiselerde bilhassa basınımızın ayrı bir yeri ve önemi oldu.  Hep birlikte tek bir ses, tek bir yürek olarak ülkemizde yapılan saldırılara karşı durduk. Uzun zamandır kaybettiğimizi düşündüğümüz birliğimizi ve beraberliğimizi yitirmediğimizi gördük, tüm dünyaya gösterdik.

Bu dönemde; bazı gazetelerimizin veya gazetecilerin, farkında olmadan gazetecilik etik ilke ve kurallarını gözden kaçırdıklarını da gördük. Biliyorsunuz Kurumumuz Basın Ahlak Esasları kapsamında denetim görevini yerine getiriyor. Gazetelerimizden benzer olaylarda daha dikkatleri olmalarını bekliyorum” şeklinde konuştu.

‘KURULUŞ AMACIMIZ, İLANLARI DAĞITMAK ve
YAYIMLANMASINI SAĞLAMAK’

Gazete çalışanlarının sahada bulunduğunu, sorunlar ve pratikte yaşananlara ilişkin daha çok bilgi sahibi olduğunun altını çizen Karaca, şöyle devam etti:

“Bizim göremediğimiz konular elbette olacaktır. Bu seminer bunların ifade edilmesi için bir fırsat ve bizden bunu esirgemeyiniz. Sizlerden gelen tüm soruları arkadaşlarımız cevaplamaya çalışacaklar. Bu toplantının en önemli gündem maddesi 67 sayılı Genel Kurul Kararı yerine uygulamaya konulacak Yönetmelik olacak. Eski Mevzuatta üzerinde 10 yıla yakın süredir ciddi değişiklikler yapılmıyordu. Mevzuatın ruhuna aykırı durumlar bilmeden oldu tabii. Bunların hepsi ayıklandı ve Yönetmelik halini aldı. Bu yönetmelikte ülkemizin güvenliğini ve birliğini ihlal eden konulara ilişkin düzenlemeler var. Asgari kadro ve beklemelere ilişkin bazı düzenlemeleri de içeriyor.”

Yakup Karaca’nın konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Basın İlan Kurumu Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Metin Kazancı ‘Basın İlan Kurumunun Dünü, Bugünü ve Yarını’ adlı sunumu gerçekleştirdi.

ÇAM: ‘İLANLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA DUYURULMASINI ÖNEMSİYORUZ’

Basın İlan Kurumu’nun şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim semineri İlan Hizmetleri Müdürü İdris A.Çam’ın sunumuyla devam etti.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Bayramoğlu Tatil Köyü’nde düzenlenen gazetecilere yönelik seminerine İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam, resmi ilan ve reklam yayınlayan gazeteler ile Basın İlan Kurumu Mevzuatına dair ayrıntılı bilgi verdi.

Büyükşehir yasasında 6360 v 6447 sayılı kanunlarla yapılan değişikliklerle Büyükşehir Belediyesi statüsüne haiz 14 ilin Büyükşehir sınırları İstanbul ve Kocaeli illerinde olduğu üzere, il mülki sınırları şeklinde yeniden belirlendiğini söyleyen İdris Çam, ‘Kanunla 14 ilde, bunlar Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon ve Van illeri Büyükşehir oldu. Bu şekilde valiliklerin görev alanında bulunan yaklaşık 340 resmi ilan yayını ile alakalı gazete mevzuatımızın ilgili maddeleri uyarınca kurumumuz görev alanına dahil oldu. Hâlihazırda Türkiye genelinde 41 şube müdürlüğümüz faaliyet gösteriyor’ dedi.

Kurum olarak görev alanındaki gazetelere 242,118,80 Türk Lirası tutarında resmi ilan, 89,762,773,63 Türk Lirası hususi ilan ve reklam, Valiliklerin görev alanında yer alan gazetelere ise 53,918,184,58 Türk Lirası olmak üzere toplam 385,799,817,01 Türk Lirası resmi ilan ve reklam dağıttıklarını söyleyen Çam, değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte kurum olarak elektronik ortam üzerinden ilanların ilgililere duyurulmasına büyük önem verdiklerini ve bu yönde çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

SEMİNERDE İKİNCİ GÜN

Basın İlan Kurumu tarafından şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim semineri, ikinci gününde İlan Hizmetleri ve Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün sunumlarıyla devam etti.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü’nde düzenlenen eğitim seminerinin ikinci gününün ilk oturumunda İlan Hizmetleri Müdürü İdris A. Çam ve müdürlük personelleri Oytun Yukaruç ile Nebahat Bayram, resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin Gerekçeleri, Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin 67 sayılı Genel Kurul Kararıyla Karşılaştırılması ve son olarak Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliğinin 67 sayılı Genel Kurul Kararıyla Karşılaştırılması konusunuda sunumlarını yaptı.

Oturumun öğleden sonraki bölümünde ise Basın İlan Kurumu Muhasebe Müdürü Furkan Demircioğlu ile Fatih Albayrak, Kurumumuz ile Resmi İlan ve Reklam Yayınlayan Gazeteler Arasındaki Faturalaşmalar, Ödemeler ve Mutabakatlar Hakkındaki sunumlarını yaptı.

Günün son oturumunda BİK Bilgi İşlem Müdürü Fatih Teke, İcmal Varakalarının Web’den Alınması ve Ek Göstergeler Hakkında Teknolojik Altyapı konusunda gazetecilere bilgiler verdi.

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi.

ÜÇÜNCÜ GÜN OTURUMLARI

Basın İlan Kurumu, şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik eğitim semineri sona erdi.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü’nde 3-4-5 Ekim tarihleri arasında yapılan seminere, Resmi İlan yayınlama hakkı bulunan gazete çalışanı basın mensupları katıldı.

41 ilden 124 gazete temsilcisinin katıldığı eğitim seminerinin, üçüncü gününde Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü’nün 5 Ekim 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ve Özer Elikoğlu, yürürlüğe giren yeni yönetmeliğinin kontrollere İlişkin maddelerin sunumunu yaptı. Daha sonra ise müdürlük çalışanlarından Özer Elikoğlu ile Doğukan Güventürk, “Gazetelerin Kontrol ve Denetleme Usulleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

CANBEY: ‘BİK YENİ NESİL GAZETECİLİK OKULU BİR EKOL OLACAK’

Basın İlan Kurumu tarafından kurum şubesi bulunan yerlerdeki resmi ilan yayınlanan gazetelerde çalışan basın mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim semineri BİK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey’in Kocaeli’nin Darıca ilçesinde yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.

BİK Ulusal ve yerel gazetecilerin sorunlarını, gazetecilik mesleğinin hemen her alanında görev almış biri olarak iyi bildiğini söyleyen BİK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey, seminere katılan gazetecilerden, mesleki dayanışma ve özel haber konusunda daha fazla önem vermelerini istedi.

‘TÜRKİYE’Yİ KAPSAYAN BİR KURUM OLDUK’

Basın İlan Kurumu’nun gazeteler açısından önemine işaret eden Canbey, “1961’den bu yana ulusal ve yerel medyaya hizmet eden bir kurumuz. O günden bu yana kendi reklamımızı yapmak yerine hizmet için çalışan bir kurum olduk. Personel sayısı 80 ile 100 civarında olmuş, öyle ki 2000’li yılların başına kadar sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve Konya’da şubemiz vardı. Tabi bu arada resmi ilan yayınlayan gazete sayısı 73, reklam yayınlayan gazete sayısı 150. Ancak 2014 yılında büyükşehir yasasıyla birlikte bizim görev alanımızdaki gazete ve dergilerin sayısı bin 452’ye çıkıyor. Valiliklerle bu sayı 2 bini buluyor ama şube sayımız da 41 oluyor. Türkiye’nin her tarafına yayıldıktan hem sonra gazete sayısında artış oluyor hem de ilanların yayınlanmasında ciddi bir artış meydana geliyor. Türkiye’yi kapsayan bir kurum olduk” dedi.

‘ZAMANIN RUHUNU YAKALAYAMAYANLAR
BU MESLEĞİN DIŞINDA KALACAK’

Genel Müdür Yardımcısı Canbey, zamanla artan resmi ilan alan gazete sayılarındaki artışı kalite konusunda yakalayamadıklarını söylerken “Sürekli gazete sayısı artarken kalitede maalesef aynı yükselişi gösteremedik. Ben bir iletişim mezunu olarak, bir gazetenin muhabirliğini yapmış biri olarak, yerel gazete çıkarmış biri olarak, Basın İlan Kurumu il müdürlüğü yapmış biri olarak ve şuanda da genel müdür yardımcılığı yapan birisi olarak yani içinizden biri olarak sorunları biliyorum. Artık internet ve dijital medya diye bir rakibimiz var. Bu sadece gazete değil radyo ve televizyonları da ciddi bir şekilde tehdit eder hale geldi. Artık hayatımızda sosyal medya denen bir şey var. Daha televizyonlarda yayınlanmadan ve yayın yasağı getirilen bir haberi bile canlı olarak olay veriyor. Böyle bir döneme girdik. Gelişen teknoloji ile haberin içindeymiş gibi hissetmek mümkün hale geldi. O yüzden zamanın ruhu dediğimiz şeri yakalayamazsak gelecekte bazı arkadaşlarımız gazetecilik mesleğinin dışında kalacak. Uyum sağlayabilen ve benimseyen meslektaşlarımız da bu işte olmaya devam edecek” dedi.

Basın İlan Kurumu’nun, yerel gazetelerin sıkıntılarını çözme konusunda büyük bir gayret içinde olduklarını söyleyen Canbey, zarar eden gazete sahiplerine birleşmeleri önerisini sunduklarını, bu önerilerine uyan gazetelerin birleşmenin yararını gördüklerini söyledi. Canbey, “Kurum olarak böyle bir dayatmamız olmadı. Bazı illerde bu başarılı bir şekilde uygulanırken bazı illerde problemler yaşandı. Bu durum karşısında Kurum olarak bu işin içinde olmamayı uygun gördük. Gazete birleşmelerinin olduğu yerlerde maliyetler ciddi anlamda aşağıya çekildi ve şu anda o bölgelerde hem gazetecilikten para kazanılıyor hem de gazetecilik mesleği yapılmaya devam ediyor. Bu önerimizi ciddi ciddi düşünmenizi tavsiye ederiz” dedi.

‘YENİ DÖNEMDE ÖZEL
HABERLERE ÖNEM VERMELİSİNİZ’

Basın İlan Kurumu olarak gazeteciliğin yaşatılması ve desteklenmesi konusunda çalıştıklarını hatırlatan Mustafa Canbey, gazetelerin de yeni dönem gazetecilikte başarılı olmaları için önerilerde bulunarak  “Kaliteli gazetelerin çıkmasını istiyoruz ve sadece kaliteli gazetelerin çıkmasını değil kaliteli gazetecilerin de yetişmesini istiyoruz. Bu kaliteli işi yapamayan gazeteler ekonomik sıkıntıya düşüyorlar, personel maaşlarını ödeyemeyip kredi çekmeye kadar gidiyorlar. Kısaca ekonomi olarak ayakta kalmanın yollarını bulmak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde gazetelerimizde özel haberler görmek istiyoruz. O günkü gazeteden yayınlanan haberlerin ajanslardan değil kendi muhabirleriniz tarafından özel olarak yapılmış olmasını görmek istiyoruz” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe dair bilgilendirme yapan Genel Müdür Yardımcısı şunların altını çizdi; “Bu yönetmelik size bir takım kriterler getiriyor. Bu kriterler genelde gazetecilik mesleğinin kalitesini artıracak. Gazetelerin künyelerindeki isimlerin mesleklerinin karşılığını yapmasını istiyoruz. Özel haberler bu noktada oldukça önemli. Saygın gazeteciliğin böylece devam etmesini sağlayacağına inanıyoruz. Bazı gazeteler çok rahat reklam alabiliyorlar ama bazı gazeteler bu iş kadar rahat olmuyor. Bunlar itibar ve saygınlıkla alakalı. Denetlemelerde gördüğümüz sorunlardan birisi fikir işçisi gazeteci arkadaşlarımızın maaşlarının zamanında ödenmemesi. Bunlar bizim önümüzde önemli sorunlar olarak duruyor.”

‘15 TEMMUZ’DA MİLLET
ve MEDYA BİR OLDU’

Türk basının her zaman milletin sesi olma gayreti içinde olduğunun vurgulayan Mustafa Canbey, bunun en güzel örneğini 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında gördüklerini söyledi.

Canbey, “Sizler olduğunuz illerde kamu görevi üstleniyorsunuz. Bunu en iyi 15 Temmuz’da yaşadığımız darbe girişiminde gördük. Basın Türkiye’nin yüz akı oldu. Önce millet ayağa kalktı aynı anda medya ayağa kalktı, hep birlikte önce vatan ve millet dedik. Hem milletimiz hem de medyamız kahramanlık örneği sergiledi. Birileri bu dayanışmayı görmeyebilir ama biz milletle, ulusal ve yerel medyayla dünyaya dayanışma dersi verdik. Onların dünyaya yayın yapan kanalları bunları görmek istemeyebilir. Biz milletçe ve medyayla birlik ve beraberliğimizi ortaya koyduk” dedi.


‘BİK YENİ NESİL GAZETECİLİK
OKULU BİR EKOL OLACAK’

Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu sayesinde mesleğe yetişmiş eleman kazandırdıklarını söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey son olarak şunları söyledi; “Medyanın yaşaması için desteklenmesi, gazetecilerin eğitilmesi gerekiyor. Biz Basın İlan Kurumu olarak bunu yapıyoruz ve önümüzdeki dönemlerde daha çok yapacağız. Bu sene ilk defa Yeni Nesil Gazetecilik eğitimi düzenledik. Farklı üniversiteleri farklı fakültelerinden 50 öğrenciyi davet ettik. Bunlar sadece iletişimci değil hukuk ve ekonomi gibi değişik alanlarda da gazetecilik yapmak isteyen öğrencilerdi. Bu öğrencilerden yarısı şu anda ulusal ve yerel medyada gazetecilik mesleğini yapıyorlar. Biz bu projemizi İŞKUR vasıtasıyla Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. İyi bir eğitim müfredatımız var. Bu işbirliğini sağlayabilirsek Basın İlan Kurumu Yeni Nesil Gazetecilik Okulu bir ekol olarak devam edecek.”

Yerel medya temsilcilerine yönelik olarak düzenlenen seminer, sertifika töreni ile sona erdi.(BİK)



385 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP