• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Türkiye son 3 yılda beşinci kez sandık başına gidiyor..55 milyon seçmen 18 maddenin yer aldığı paket için kararını verecek

BAŞKANLIK MI ?
PARLAMENTER SİSTEM Mİ?

 

Türkiye referandum için sandık başına gidiyor

Anayasa Değişikliği Halkoylaması için bugün (Pazar) tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da sandığa gidiyoruz.

2017  Anayasa değişikliği referandumunda oy verme işlemi doğu illerinde 07.00 ile 16.00,  diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.

Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak, cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

ÇORUM'DA
386 BİN 248
SEÇMEN OY
KULLANACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun açıkladığı rakamlara göre, Çorum genelinde 1.636 sandıkta toplam 386 bin 248 seçmen oy kullanacak.

16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Halkoylaması’nda, Çorum merkezde kurulacak 468 sandıkta 179 bin 739 seçmen oy kullanacak.


İLÇELERİN SEÇMEN
VE SANDIK SAYILARI


Alaca’da 147 sandıkta 24 bin 114, 
Bayat’ta 79 sandıkta 12 bin 956, 
Boğazkale’de 20 sandıkta 2 bin 953
Çorum Merkez’de 686 sandıkta 202 bin 318, 
Dodurga’da 22 sandıkta 4 bin 792, 
İskilip’te 122 sandıkta 25 bin 851, 
Kargı’da 78 sandıkta 12 bin 805, 
Laçin’de 21 sandıkta 3 bin 647, 
Mecitözü’nde 68 sandıkta 12 bin 349, 
Oğuzlar’da 17 sandıkta 4 bin 437, 
Ortaköy’de 27 sandıkta 5 bin 634,
Osmancık’ta 138 sandıkta 32 bin 899, 
Sungurlu’da 182 sandıkta 36 bin 666, 
Uğurludağ’da 29 sandıkta 4 bin 827 seçmen oy verecek.
 
Çorum Merkez’de 3, İskilip ve Sungurlu’da da birer olmak üzere cezaevlerinde toplam 5 sandıkta oy kullanılacak. 

OY VERİRKEN
DİKKAT EDİLMESİ
GEREKENLER !

Seçmenlerin oy kullanırken, kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından herhangi bir resmi belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik anayasa değişikliği referandum u için yarın sandık başına gidecek seçmenlerin oy kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından herhangi bir resmi nitelikteki belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

SİLAH TAŞIYANLAR
SANDIK ALANINA GİREMEYECEK

Seçim günü, sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık başından ayrılacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI GELMEYEN SEÇMENLER BU BELGELERLE OY KULLANACAK

Seçmenler oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulunduracak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen kayıtlı seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek.

KİMLİK NUMARASI OLMAYANLAR…

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

OY KULLANIRKEN YAPILMASI GEREKENLER

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana “TERCİH” mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak.

Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

ENGELLİ SEÇMENLER

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedensel engeli açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.

İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri “Oy Pusulası Şablonu” aracılığıyla oylarını kullanabilecek. (bsgmedya)




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP