• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Eğitim İş Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, 12 Ekim 2017 tarihinde açıklanan YKS ile YGS'nin kalkmasıyla sosyal ve fen bilimleri testlerinin de kaldırıldığına dikkat çekti


YKS ÜZERİNDEN BİLİME
DARBE VURULAMAZ!

 

24 Ekim 2017
Eğitim İş Sendikası Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, üniversiteye giriş sistemini yapboza çeviren, son olarak da Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adını verdiği sistemle fırsat eşitliğini kaldıran YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, son olarak Coğrafya ve Felsefe derslerini önemsizleştirme yoluna gittiğini öne sürdü.

12 Ekim 2017 tarihinde açıklanan YKS ile YGS'nin kalkmasıyla sosyal ve fen bilimleri testleri de kaldırıldığına dikkat çeken İlhan Yaşar, ardından gelişen süreçte tarih dersinin sınavda yer almamasıyla ilgili olarak kamuoyunda oluşan haklı tepki sonucunda, tarih dersi 19 Ekim 2017 tarihinde yapılan değişiklikle Edebiyat-Coğrafya 1 sınavına dahil edilmiş ve sınavın ismi de “Edebiyat-Sosyal Bilimler 1” olarak değiştirildiğini hatırlattı.

Değişen durumla iki senedir seçmeli tarih dersi görmeyen ve eşit ağırlıklı sistemde sınava hazırlanan öğrencilerimizin seçmeli tarih dersinin sorularını da çözmesi zorunluluk haline geldiğini anlatan İlhan Yaşar, Sosyal Bilimler testinde sorulması daha bilimsel-mantıklı olan tarih dersinin, Edebiyat-Coğrafya 1 sınavına aktarılması ile coğrafya dersinin soru sayısı 12’den 6’ya indirilmiş, böylelikle bir yanlıştan başka bir yanlış doğmuş ve bilimsel eğitim vizyonundan biraz daha uzaklaşıldığını söyledi.

 

‘DÜNYA DÜZ’ DİYENLERİ ÇOĞALTMAK İÇİN!

İlhan Yaşar, konuya ilişkin açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

Coğrafya kıyımıyla beraber de özel sektörde işsiz kalan, okullarda norm fazlası durumuna gelen ve atama bekleyen öğretmenlerin büyük bir kısmının coğrafyacılar olması kaçınılmaz hale getirilmiştir.

Dünya’nın yuvarlak olmasının dahi tartışma haline geldiği, mekân bilgisi açısından cahilleştirildiğimiz son dönemde, coğrafya dersinin bu yoldan önemsizleştirilmesi kabul edilemez bir durumdur. Yaşadığı ülke ve dünyanın fiziki durumundan bile haberdar olmayacak bir gençlik yaratma niyeti taşıyan bu hamle, Türkiye’de kontrol edilebilir bir cehalet düşleyenlerin ekmeğine yağ sürecek, aydınlık bir gelecek isteyen her yurttaşı ise düşlerinden uzaklaştıracaktır.

Tüm bilim dallarının doğmasını sağlayan; sormayı, sorgulamayı, düşünmeyi öne koyan bir disiplin olan felsefenin de lise çağındaki gençlerimizden koparılması, içler acısı bir durumdur.

Sınavda yer tutmayacağı için, yarış atı gibi yarıştırılan gençlerimizin çalışma yoğunluğunu soru sayısı bakımından yüksek derslere odaklayacağı ve felsefeyi görmezden gelmek zorunda kalacağı açıktır.

 

BİAT EDEN YURTTAŞLAR YARATMAK İÇİN!

Neden-sonuç ilişkisi kurmayı; şüphe etmeyi; hak, özgürlük, eşitlik, adalet, demokrasi, barış, varlık gibi birçok konuda çalışan bir disiplin olan felsefenin, YKS vesilesiyle önemsizleştirilmeye çalışılması kabul edilemez!

Felsefe dersinden 58, Psikoloji dersinden 59, Sosyoloji dersinden 60, Mantık dersinden 53 kazanımın, toplamda 4 ayrı branş ve 230 kazanımdan sorulacağı belirtilen soru sayısı ve ilişkilendirildiği puan türleri bilimsellikten, gerçeklikten uzak olduğu gibi maalesef plansızlığın da açık bir göstergesi olmuştur. 2017 YGS’de Felsefe soru sayısı 8, LYS’de Sosyoloji, Psikoloji ve Mantık derslerinden sorulan soru sayısı ise 24’tür. Toplamda 32 sorudan 12 soruya indirgenmiş Felsefe Grubu soru sayısı, 2018-2019 öğretim yılıyla 10. sınıflarda da zorunlu olacak olmasıyla beraber düşünüldüğünde açıklanması mümkün olmayan bir durum ortaya çıkarmaktadır.

 

BUNA GEÇİT VERMEYECEĞİZ!

Tek adamın buyruğuyla, hiçbir bilimsel altyapısı, pilot çalışması olmadan eğitim alanında alınan bu kritik kararlar, artık sadece eğitim sistemine değil, bilimselliğe de darbe vurmaya başlamıştır.

Eğitim-İş olarak; çocuklarımızın/gençlerimizin hakkını arayan, bilgili yurttaşlar olabilmesi için elzem olan derslerin, MEB’in ve YÖK’ün keyfiyetiyle önemsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz!

Bu ülkede bilimin de, bilim işgörenlerinin de, çocukları için bilimsel eğitim isteyenlerin de yalnız olmadığını göstereceğiz!’ (BSGMEDYA)



336 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP