• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Çorum İl Başkanı Ümit Küçükbayatlı, eğitim sisteminde köklü bir reform ihtiyacının devam ettiğine dikkat çekti:


FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ
DAHA DA BÜYÜYECEK !

  

7 Kasım 2017
HDP Çorum İl Başkanı Ümit Küçükbayatlı, öğretimde geçişte yeni sistemin fırsatta eşitsizlik ve niteliksiz eğitim yaratacağına dikkat çekerek, eğitim sisteminde köklü bir reform ihtiyacının devam ettiğine söyledi.

Küçükbayatlı; ‘TEOG’u “yukarıdan” gelen emirle kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı yeni düzenleme okulları nitelikli-niteliksiz diye ikiye ayırıyor. Şimdi de “nitelikli” liseler için merkezi sınavda karar kılınıyor. Değişikliklerden bu yıl ortaöğretime geçecek olan 1 milyon 200 bin öğrenci etkileniyor. Bakanlık, “nitelikli” diye etiketlediği okulları, ayrıcalıklı çevrelere tahsis etmeyi hedefliyor. Ortaöğretimde yer alan öğrencilerin yüzde 90’ı için ise devlet okulları, meslek liseleri ve imam hatipler reva görülüyor. ‘ dedi.

Hükümetin sınavları kaldırma hedefini gerçekleştirirken, yeni sınavlar koymaktan başka bir yol bulamadığının anlaşıldığını, sınavları kaldırma iddiasıyla hazırlanan sistemde yine sınavlar olduğuna dikkat çeken Ümit Küçükbayatlı, açıklamasında görüşlerini şöyle sürdürdü:

‘TEOG yerine düşünülen bu sistem ile fırsat eşitsizliği daha da büyüyor. TEOG denemesi sırasında velilerde ve öğrencilerde ortaya çıkan memnuniyetsizliğin nedenlerinin değil, algısının giderilmesi amaçlanıyor. İlgili bakan tarafından belirtilen yeni düzenlemeye göre, merkezi sınavla öğrenci alacak veya kendi sınavını yapacak liselerin listesi Mayıs ayında, sınavdan bir ay önce ilan edilecek. “Stressiz sistem” diyerek yola çıkanlar, çocuklarımızı, anne ve babaları yeni bir belirsizliğe itiyor. Sınavlara ilişkin olarak açıklığa kavuşturulmuş hiçbir konu yok.

Cevabı belirsiz olanlara yeni sorular ekleniyor:

- Sınavını kendisi yapacak ortaöğretim kurumlarının sınavına kaç öğrenci katılabilecek? Bu sınavlar için başka kentlere gidemeyecek yoksul çocuklar hangi suçun cezasına mahkum ediliyor?

- 60 soru için temel alınan dersler hangileri olacak? Bu derslerin ağırlıkları nasıl hesaplanacak? Bu kadar soru yeterli ölçmeyi yapabilecek mi? 60 soruyla sınav, birinci olan binlerce öğrenci demek; peki, seçme nasıl olacak?

- Merkezi sınavda 6, 7 ve 8inci sınıf müfredatının esas alınacağı söyleniyor; peki bu yıl yapılan müfredat değişikliği sınav sorularına ne şekilde yansıyacak?

- Sınava gireceklerle, adrese yakın okula kaydedilecek öğrencilerin duyurusunun aynı anda yapılması öngörülüyor; peki sınavda yeterli puanı alamayan öğrencilerin yerleştirilmesi nasıl olacak?

Ortaya belirsiz ve adaletsiz bir sistem daha atılıyor ve “bir de böyle deneyelim” diyerek çocuklarımızın geleceği ile oynanmaya devam ediliyor. 

Biliyoruz ki, bu sistem de hayata geçmeden değişecektir.

Üstelik yeni düzenlemeyle eğitim emekçileri üzerinde de daha fazla baskı kurulacaktır. Daha fazla öğrenciyi sınava sokmaya; başarılı ve başarısız öğrenciyi ayıklamaya çalışmak öğretmenlerle velileri karşı karşıya getirecektir.

Bu sistemin bir başka yönü, “nitelikli” okullar için puanı yetmeyen, ama bir alt başarı düzeyinde kalan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun özel okullara yönlendirilmesidir ki önemli bir amaç da budur. Düzenlemeyle hedeflenen, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da orantılı bir ayrıcalığı üst gelir grupları lehine devreye sokmaktır. Bu sistemi, dershanelerin kapatılıp temel liselerin açılmasından sonra eğitim alanındaki en büyük özelleştirme hamlesi olarak görmek gerekir.

Eğitim sisteminde köklü bir reform ihtiyacı devam ediyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin yararını, onların özgür birey olmalarını öncelemek yerine, sorgulamadan itaat etmeyi öğreten her türlü sistem değişikliği, çocuklarımızın geleceğinin gasp edilmesini sürdürecektir.’ (BSGMEDYA)



459 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

BİR KİTAP