• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
BİR KİTAP

Müslim TUNABOYLU
bsgmedya@hotmail.com
'YAŞADIKÇA YAŞANANLAR' DEMİRYOLU-HAVAALANI
22/08/2016

03 Mart 2013/ M.Tunaboylu Yazıları


Avrupa'dan Anadolu'ya göç edişimizde bizi İstanbul Tuzla’dan Amasya'ya kadar taşıyan demir rayların üzerindeki güç çok ilgimizi çekmişti.

1938 /1939 Öğretim Yılı'nda Çorum'un Mecitözü İlçe'sine bağlı  Çıkrık Köyü'ndeki Yatılı Bölge Okulu'nda ilkokul öğrenimine başladım.

Avrupa’da bir yıl öğrenim görmüş olmam dikkate alınmadığı için okumaya birinci sınıftan başlatıldık. Arkadaşlarım çok zeki ve çalışkandılar.

Sınıf arkadaşlarımın büyük çoğunluğu devlet kademelerinde uzun yıllar görev aldılar. Arkadaşlarım ara sıra bana "sorular yöneltirler, Avrupa'dan Çorum'a kadar nasıl ve ne ile geldiniz?" derlerdi. Bende dilimin döndüğü kadarı ile önce deniz yolunda vapurla, karayolunda ise trenle yolculuk yaptığımızı anlatırdım.

Arkadaşlarım vapur ve tren sözcükleri ile karşılaşmadıkları için ara sıra sözlüklere bakmayı ihmal etmezlerdi. Her arkadaşın bir sözlüğü bulunmasa da okulun kitaplığında kalınca bir sözlük vardı. Ondan yararlanırdık. 

Arkadaşlarım, vapuru bize biraz tanıtabilir misin diye soru yönelttiklerinde ders zili çalıncaya dek onların isteklerini yanıtlamaya çalışırdım. Vapuru ve denizi çok merak ediyorlardı.

Gördükleri en yakın akarsuyumuz Çorum Suyu idi.

Yaz aylarında hayvan otlatırken bu akarsuda yıkandıklarını söylerler, acaba ırmakta yüzdüğümüz gibi deniz dede yüzebilir miyiz derlerdi.

Çocuklukta insan nelere merak etmez ki. Onların öğrenmeleri ve daha sonrada yaşarken güçlük çekmemeleri gerekirdi.

Bir Çarşamba günü öğretmenimiz bizi Çorum Suyu kenarına götürdü.

Sanırım bir sonbahar günüydü. Okulumuz yeni açılmıştı. Öğretmenimizin bizi akarsu boyuna götürmüş olmasına önce bir neden bulamadık. Ama o bize akarsuları tanıtırken kendi bölgemizde ki bir akarsuyu tanıtmadan konuyu tamamlayamazdı. Yaz tatilinde akarsuda banyo yapan arkadaşlar yüzme konusunda öğretmenimize  sorular yönelttiler, yüzme bilmenin gerekleri üzerinde duran öğretmenimiz size bugün çok önemli bir haberi vermek için buralara kadar bir yürüyüşü birlikte yaptık dedi. Arkadaşlarımız hemen meraklandılar yeni sorular yönelterek akarsuda sandalla mı dolaşacağız dediler. Hayır, ben size bu akarsuyun hemen güneyinden geçecek bir demiryolundan bahsediyorum. Irmağın öbür tarafında güzergahı gösteren çakılmış kazıkları da göstereceğim dedi.

Çok meraklanmıştık. Toplu yürüyüşler çok yorucu olmuyordu. Öğretmenimiz bize bazı bizim bilmediğimiz taşıt araçlarından da bahsediyordu. Küçük yerleşim birimlerinde kullanılan taşıt araçlarını biliyorsunuz onları benden çok görüyor ve yararlanıyorsunuz. Kağnı, araba, at ve eşek gibi hayvanların insanlara yardımcı olduğunu biliyorsunuz.

Arkadaşlarımın öğretmenimizin gösterdiği güzergâhta DEMİRYOLU’nu bugüne dek göremediler. Sanırım benim İstanbul Tuzla’dan Amasya ya kadar yaptığım demiryolu yolculuğunu hep anımsadılar ve umutla o günleri beklediler.

Çocuk beyninde oluşan nedenleri bir kez olsun hatırlarsak DEMİRYOLU ÖZLEMİ’nin  anlamını daha iyi anlayabiliriz.

Çocukluğumda, gençliğimde yaşlılığımda  Çerikli’den Çorum'un Sungurlu İlçesi’ne, oradan Çorum  kent merkezine, oradan da Cemilbey'e, oradan da Çorum Suyu’nun güneyindeki yamaçlardan Amasya Kayabaşı tren istasyonuna bağlanacak DEMİRYOLUNU  arkadaşlarım gibi ben de hayalimde bugüne dek yaşattım.

Yerel basında zaman zaman DEMİRYOLU ve HAVAALANI ile ilgili siyasilerin açıklamalarına rastlıyoruz.
Bu iki sözcükle ilgili bugüne dek çok açıklamalar yapıldı.

İlkokula başladığımda babamdan ufak bir masa almasını istemiştim. O bana sınıfı geç hemen masan hazır demişti. İnanırsanız her sınıf geçtiğimde babamın gözüne baktım amma söyleyemedim. Köy Enstitüsü’ne gittim beş yıl sonra öğretmen olarak  köye döndüğümde babamın gözüne tekrar baktım. Babam bana oğlum bana ihtiyaç kalmadı sen masanı kendin alacaksın dedi.

Yönetmenin zorluklarını yaşadığım kadarı ile biliyorum.

26 yıllık devlet memurluğu sonrasında Çorum’da 30 yılda basınla ilgim oldu.

Ankara’dan Karadeniz illerine giderken Çorum'a uğrayan siyasiler bizi her defasında umutlandırdılar.

DEMİRYOLU ile HAVA ALANI'NIN Çorum'a sağlayacağı ekonomik ve sosyal gelişimi değerlendiren,  görev alan yöneticilerimize bir kez daha anımsatmayı görev bildim.

Okurlarıma saygılar sunarım. 



887 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YENİ YILI KARŞILAMAYA HAZIRLANIRKEN/SON YAZISI - 27/12/2020
Yazarımız Müslim Tunaboylu, 2020 yılının son yazısını kaleme alırken, yaşamının son yazısını yazmış.. Özlemle anacağız
YAŞADIKÇA YAŞANANLAR: 1930’LI YILLARDAN BİR ANI… - 23/07/2017
Alışık olmadığım bir tümce ile siz okurlarıma geçmiş ile ilgili bazı olayları anımsatmak istiyorum. Beni anlayacağınızı umut ederek yaşamdan kesitleri sıralamaya başlamak istiyorum.
TEKERLEĞİN GÜCÜ VE ÖZGÜRLÜKLER - 18/10/2016
İnsanoğlunun dünyayı tanıması öyle kolay olmamıştır. Yazımın başlığında belirttiğim ‘tekerlek’ insanoğlunun en önde gelen yardımcısı olmuştur.
MÜSLÜM TUNABOYLU’NUN HATIRALARI - 25/08/2016
Müslüm Tunaboylu, 1932 yılında Bulgaristan’ın Şumnu İl’ine bağlı Yenipazar İlçesi’nin Söğütlü Köyü’nde dünyaya geldi. Babası çiftçilikle uğraşıyordu.
‘YAŞADIKÇA YAŞANANLAR’ UNUTULMAYAN GÜNLERİMİZ - 22/08/2016
Unutulmayan sayısız günlerimiz vardır. Onların bazılarını gereğince değerlendirir, geleceğe devrederiz. Ama bunun yanında bazı günleri nedense unuturuz.
OLAYLAR VE İNSANLAR - 21/08/2016
Bugün sizinle çok değişik bir gezinti yapmak istiyorum. Okurlarımın benimle gezinti yapmalarını istemek bir bakıma uygun gözükmeyebilir.
TEKNOLOJİYE NEDEN AYAK UYDURAMIYORUZ? - 21/08/2016
Günümüzün kuşağı her nedense gelişen teknolojiye rağmen bürokrasiden vatandaşı kurtaramıyor ya da kurtarmak istemiyor. Bu sorumuza bürokrasinin her kademesinde görev alanlar yanıt verebilirler
ODUNDAN DOĞALGAZA YOLCULUK - 21/08/2016
Sizinle biraz geçmişe bir gezi yapmak istiyorum. Yaşlı kuşak eski günlerini bir kez daha anımsarken, genç kuşakta biz yaşlılara göre daha şanslıyız diyebilecekler.
KÖY ENSTİTÜLERİ VE TUĞLACILAR - 21/08/2016
Günümüzden 71 yıl önce ülkenin 21 yerinde Köy Enstitüleri adı altında eğitim ve öğretim kurumları oluşturuldu. Çorum’da merkezi Kastamonu olan Gölköy Enstitüsü sahasına alınmıştı.
 Devamı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI